Home Geopolitika Je li Kolinda Grabar Kitarović kandidatkinja za šeficu UN-a?

Je li Kolinda Grabar Kitarović kandidatkinja za šeficu UN-a?

by admin

U uredničkom vikend osvrtu ugledni The New York Times analizira utrku za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. U tekstu se navodi da su svi dosadašnji glavni tajnici UN-a, a bilo ih je osam, bili muškarci te se pitaju je li konačno sazrjelo vrijeme za ženu.

U analizi dalje pišu da se unutar Ujedinjenih naroda već vodi žestoka kampanja za ženu na čelu organizacije, a počela je kružiti i neformalna lista kandidatkinja. Objavila ju je lobistička skupina koja želi ženu za glavnu tajnicu UN-a. Nezavisna skupina na svojim stranicama nudi biografije uspješnih žena raznih profila kao potencijalnih kandidatkinja za čelnu stolicu na East Riveru – od predsjednice Liberije Ellen Johnson Sirleaf, preko predsjednice MMF-a Christene Lagarde do Alicie Baracena Ibarra, izvršne tajnice Ekonomskog vijeća za Latinsku Ameriku i Karibe.

Između ostaloga tu su i njemačka kancelarka Angela Merkel i Federica Mogherini, visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku ili Irena Bokova, glavna direktorica UNESCO-a koja se i do sada navodila kao jedna od najsnažnijih kandidatkinja. Zanimljivo je da na listi nema potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koja je sama objavila kandidaturu za šeficu UN-a, ali zato je navedena predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja do sada nije pokazivala takve ambicije, piše Tportal.

Related Posts