Je li Ivan Lovrinović obmanuo javnost?

Europska komisija nema nikakvih otvorenih pravnih pitanja za realizaciju projekta Pelješkoga mosta, odgovorili su u utorak iz Europske komisije nakon tvrdnji saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića da EK uvjetuje financiranje toga projetka rješavanjem graničnih pitanja s BiH.
“Komisija je pozorno analizirala prijavu projekta koju je Hrvatska poslala za sufinanciranje Pelješkog mosta i provjerila da su svi zahtjevi i proceduralni koraci predviđeni uredbom Kohezijske politike ispunjeni prije nego što je projekt prihvaćen. Na temelju dodatnih informacija koje je joj dala Hrvatska, Europska komisija je zaključila da nema otvorenih pravnih pitanja u vezi s tim projektom kada je riječ o internim procedurama unutar Komisije i EU-a”, odgovorio je Hini glasnogovornik Komisije zamoljen da komentira informacije da EK uvjetuje financiranje Pelješkog mosta rješavanjem graničnih pitanja s BiH.

Komisija je 7. lipnja 2017. godine donijela odluku o dodjeli 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za gradnju Pelješkoga mosta kojim će se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezati s ostatkom Hrvatske. S tim iznosom Komisija sufinancira 85 posto projekta.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović u utorak je izjavio da po njegovim saznanjima Europska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije “realizacije gradnje”. “Po našim saznanjima Europska komisija pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje”, rekao je Lovrinović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Saboru.

‘Projekt Pelješkoga mosta ide dalje, komunikacija s Europskom komisijom je stalna, i EK je u lipnju 2017. odobrila da se u 75-postotnom iznosu financira izgradnja’, kazao je ministar prometa Oleg Butković u utorak u Zagrebu na press konferenciji.

Reagirao je ministar na izjavu Ivana Lovrinovića iz stranke Promijenimo Hrvatsku koji je ustvrdio da je RH dobila ultimatum EK vezan uz financiranje izgradnje Pelješkoga mosta.

‘Gospodin Lovrinović nije dovoljno upućen, pa EK odobrila 357 milijuna eura, ovih dana je donijeta odluka o izvođaču…’, kazao je ministar Butković. ‘Nema nikakvih zapreka jer Komisija ne bi potpisala ugovor o sufinanciranju’.

’18. listopada je premijer Andrej Plenković uputio pismo EK o pojedinostima projekta, o pripremi, provedbi projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Premijer je pisao i Zvizdiću i podsjetio ih još jednom da RH ima pravo graditi most na svom terotoriju. Što se tiče granice s BiH, to je bilateralno pitanje dviju prijateljskih država i to nema nikakve veze s gradnjom Pelješkog mosta’, podsjeća Butković.

‘Ne znam kojim to informacijama raspolaže Lovrinović, ovo su informacije kojima ja raspolažem’, odgovorio je na pitanje o Lovrinovićevoj izjavi.

Podsjetimo, Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku kazao je danas: ”Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju još jednog kapitalnog projekta, u ovom slučaju Pelješkog mosta, jer prema našim saznanjima, Europska komisija pisanim putem zahtjeva rješavanje granice na moru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije realizacije izgradnje”.

You may also like