Home Ekonomija Je li investicijski sporazum došao u pitanje

Je li investicijski sporazum došao u pitanje

by Energypress.net

Sporazum iz prosinca

Diplomatski spor između Kine i Europske unije koji je eruptirao ovoga tjedna mogao bi dovesti u pitanje investicijski sporazum između te dvije ekonomske sile potpisan u prosincu. Kako je jučer izjavio Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za trgovinu, kineske sankcije – uvedene kao odmazda na europsko sankcioniranje nekoliko kineskih političara zbog odnosa Pekinga prema Ujgurima – neprihvatljive su i žalosne.

“Perspektiva ratifikacije Sveobuhvatnog sporazuma o ulaganjima (CAI) ovisti će o razvoju situacije. Proces ratifikacije ne može biti odvojen od dinamike širih europsko-kineskih odnosa”, ocijenio je Dombrovskis.

Već sama odluka Europske komisije da sklopi investicijski sporazum s Pekingom za aktivističke je skupine bio kontroverzan.

Udruge za zaštitu ljudskih prava upozoravale su Bruxelles da je interese gospodarstva stavio ispred osnovnih vrijednosti. Doduše, Bruxelles je izborio da dio sporazuma bude i implementacija međunarodnih konvencija, poput zabrane korištenja prisilnog rada, no kritičari tvrde da to nije dovoljno. Međutim, ekonomska logika CAI-a za Bruxelles je uvijek bila neupitna.

Naime, CAI rješava neke od dugogodišnjih problema u gospodarskoj suradnji EU-a i Kine, poput neravnopravnog tretmana europskih kompanija na kineskom tržištu. K tome, sporazum otvara mogućnost Europljanima da povećaju proizvodnju u perspektivnim branšama, poput električnih automobila, a da pri tome ne trebaju surađivati s kineskim kompanijama.

Sudbina CAI-a sada je još nesigurnija s obzirom da je Kina sankcionirala dio članova Europskog parlamenta koji bi trebao odlučiti o ratifikaciji.

Značajne političke skupine u parlamentu, socijalisti i demokrati, već su jasno poručile kako je ukidanje kineskih sankcija preduvjet za početak rada na ratifikaciji. Europski diplomati smatraju da CAI za Peking prvenstveno ima politički, a ne toliko ekonomski značaj. Njime osigurava bolje odnose s EU dok američka administracija pokušava pridobiti saveznike za zajednički pritisak na azijsku silu.

Related Posts