Je li HEP država u državi?

Kandidat HDZ-a za dubrovačkoga gradonačelnika Mato Franković pozvao je HEP da sa zgrade u njihovom vlasništvu u dubrovačkom naselju Gruž konačno ukloni bazne stanice mobilnih operatera što su bili dužni učiniti već prije četiri godine sukladno rješenju o uklanjanju Ministarstva graditeljstva.

”Za ove antene mobilnih operatera postoji nalog o uklanjanju još od 2011. godine, a više od tri tisuće građana ovog područja je dalo svoj potpis za njihovo uklanjanje”, rekao je Franković na konferenciji za novinare ispred sporne zgrade u dubrovačkoj ulici Andrije Hebranga u stambenom naselju Gruž. Istaknuo je da se gradska vlasta za vrijeme mandata Andre Vlahušića nije jasno postavila prema HEP-u i zahtijevala uklanjanje antena. ”Antene se nalaze na zgradi HEP-a, odnosno tvrtke u državnom vlasništvu, a samim time vidite o kakvom se apsurdu radi”, rekao je Franković te istaknuo kako se Grad Dubrovnik, u vrijeme dok je Vlahušić bio gradonačelnik, nikad nije jasno postavio prema HEP-u i zahtijevao uklanjanje antena.

Ustvrdio je i kako je Generalnim urbanističkim planom grada Dubrovnika predviđeno da sve antene koje koriste mobilni operateri budu smještene iznad ceste, odnosno udaljene od stanovnika, što nije slučaj u Gružu, ali i dubrovačkom predgrađu Mokošica. ”Antene su izravno zoni stanovanja i izravno utječu na zdravlje i oštećuju ga. Mi želimo jasno pozvati i gospodina Andru Vlahušića kao mog protukandidata na izborima da se izjasni je li za uklanjanje spornih antena, jer mi jasno kažemo da ćemo nakon što pobijedimo na izborima odmah pokrenuti razgovore s tvrtkom HEP i zatražiti trenutno uklanjanje antena”, poručio je Franković.

Drugi krug izbora u Dubrovniku je 22. ožujka, a Dubrovčani će birati između kandidata koalicije HNS-SDP-HSU Andre Vlahušića i HDZ-ovog kandidata Mate Frankovića.