Je li energetika nespojiva sa zaštitom okoliša?

Nekada su u sastavu Ministarstva gospodarstva bili i turizam, poduzetništvo, obrt, mirovinski sustav, europski fondovi. Ako se realiziraju najave o slagalicama između Mosta i HDZ-a, uskoro bi mogla biti izdvojena i energetika – i pripojena Ministarstvu zaštite okoliša – jer je to način da HDZ zadrži gospodarstvo, a Most kontrolu nad INA-nom.

Može li to biti prihvatljivo rješenje? “To je jedino što se ne smije desiti, Ministarstvo energetike da, ali u okviru zaštite okoliša je potpuno nespojivo, to je direktni sukob interesa!”, kaže Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva.

“Da, tu sad dolazi do sukoba, ali stvar je političke odluke – imamo li imamo đavoljeg odvjetnika, energetičari traže energetsku efikasnost, a ekologisti održivost… da li to može biti u jednoj osobi, ja mislim da u hrvatskim uvjetima – ne. Zato jer postoje jaki energetski lobiji koji imaju jaki utjecaj na kapital s jedne strane, a s druge strane ekologija je u Hrvatskoj postala više pomodna”, kaže Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva.

“Ja smatram da može biti u javnom interesu da energetika bude u sklopu resora zaštite okoliša, zato što su i klimatske promjene direktno povezane sa sektorom energetike, a predstavljaju najveću globalnu prijetnju današnjice, no ukoliko je razlog neke druge pragmatične prirode interesa političkih grupacija, onda to nije dobro rješenje”, kaže nekadašnja ministrica zatite okoliša Mirela Holy.

Čačić, Jurčić i Holy se slažu u jednom – pristane li Plenković na ovakvo slaganje vlade, prema dnevnopolitičkim potrebama, a ne potrebama efikasne vlade, to će biti njegov priv veliki poraz – već na samom početku, piše N1.

You may also like

0 comments