Home Hrvatska Je li Alen Leverić preskočio Milanovićevu korupcijsku letvicu?

Je li Alen Leverić preskočio Milanovićevu korupcijsku letvicu?

by Energypress.net

Predsjednik Vlade Zoran Milanović više je puta napomenuo kako je u njegovoj Vladi letvica za korupciju vrlo nisko spuštena. Gledajući što se sve događa u Vladi, ministarstvima, državnim agencijama, znajući kakve su sve loše i štetne odluke donošene i očito će i u zadnjim mjesecima mandata biti donesene javlja se pitanje što je on doista time mislio.

Visoka letvica za visoke spletke, ili nisko spuštena prepreka za spretne dužnosnike? Naime, gledajući sastav Vlade, ministre i njihove zamjenike i pomoćnike, kao i ravnatelje agencija, teško je naći ijednog bez mrlje na njegovom životopisu. Eklatantan je primjer ministra gospodarstva, gdje se ministar okružio poslušnim, ne može se reći vrlo uspješnim osobama u ulogama zamjenika, pomoćnika i savjetnika.

Zanimljiva je karijera njegovog zamjenika Alena Leverića, osobe bez jednog dana radnog iskustva u gospodarstvu, dakle realnom sektoru nego stvarno duge karijere u lokalnoj, županijskoj razvojnoj agenciji imena AZRA koja je u vlasništvu varaždinske županije. Ista AZRA od svoga osnivanja kao projekt Ratka Čačića bila je poligon uhljebljivanja HNS-ovog kadra. O upitnim rezultatima i svrsi postojanja ove agencije, koja potroši više županijskog novca za svoje poslovanje nego je privukla sredstava iz europskih fondova dalo bi se napisati cijele elaborate.

Ono što je velika tajna poslovanja varaždinske županije, njene AZRA-e i sestrinske GARA-e su upitne transakcije stjecanja dionica VABA banke, i moguće manipulacije tržišnom cijenom tih istih dionica, ako i šteta koja prijeti županiji iz tog nezdravog posla. Iz sudskih izvadaka vidljivo je kako je Varaždinska županija 2005 godine osnovala Garancijsku Agenciju d.o.o., skraćeno GARA d.o.o. koja je u listopadu 2007 godine osnovala društvo kćer GARA Secundus d.o.o.

U kolovozu 2007 godine GARA kupuje 76.000 dionica VABA banke, po kako su se čelnici samo pohvalili cijeni od 140 kuna dok je tržišna cijena bila 510 kuna. Ukoliko je ovo istina ostvarili su se svi elementi burzovne manipulacije jer je transakcija zbog cijene očito odrađena mimo burze. Paralelno sa kupnjom dionica mijenja se uprava GARA-e i odgovorna osoba postaje Alen Leverić, poslušan kadar tadašnjeg župana Ratka Čačića i današnjeg župana Predraga Štromara.

Još zanimljivije postaje kada se pogleda struktura nadzornog odbora GARA-e u kojoj je u navedeno vrijeme sjedio današnji župan Predrag Štromar, ali i visoko rangirana zaposlenica VABA banke Ivana Cesar. Naravno, samo ova činjenica već otvara razlog za ozbiljnu istragu mogućeg sukoba interesa i odgovornosti za donošenje niza štetnih odluka. Odmah po promjeni uprave osniva se tvrtka kćer GARA Secundus koje direktor postaje Alen Leverić i na istu se ponovno prenose dionice VABA banke i to ponovno po vrijednosti mnogo nižoj od tada tržišne. Branitelji lika i djela HNS prvaka rekli bi da su sve ovo u biti bile dobre poslovne odluke jer su dionice dobivene povoljnije nego na burzi.

No da li je to tako? U toku 2013 godine GARA Secundus očito zbog prezaduženosti ulazi u velike probleme, a dionica VABA banke kojih je GARA Secundus i dalje vlasnik, i to 76.000, vrijedi ponosnih 5,5  kuna, neposredno potom proglašava se stečaj društva. Oporbeni političari od 2013 traže detaljne podatke o svim ovim transakcijama i očitim manipulacijama no nalaze na zid šutnje. Državno odvjetništvo niti jednom nije pokazalo interes za navedene štetne radnje. dodatna otegotna okolnost je i ta da je za stjecanje ovih dionica uzet kredit od ERSTE banke, uprava GARA-e i župan izjavljuju da županija nije oštećena i jedini koji je izgubio je ERSTE banka koja je kao mjeru osiguranja imala navedene dionice.

Ukoliko su dionice stvarno stečene po 140 kuna šteta iznosi 10 mio Kn, ali ukoliko se poštivalo tržište šteta prelazi iznos od 30 milijuna kuna. Da li je sve tako
kako vodstvo županije umirujuće govori? Teško da je jedna poslovna banka ušla u kreditni plasman bez jačeg osiguranja, i vrlo je vjerojatno kako će pokrenuti sljedeće pravne korake za zaštitu svojih potraživanja.

Nakon svega javlja se veo pitanja o motivima ove transakcije, posebno kada se zna povezanost društava CONING i VABA banke, ideje Ratka Čačića o okrupnjavanju malih banaka u periodu kada je bio u Vladi i kada je baš on osobno doveo Alena Leverića u Vladu. Ali, jedno je jasno nakon ovih činjenica je vrlo jasno i pitanje ostalo otvoreno pitanje o umiješanosti zamjenika aktualnog ministra gospodarstava u ovaj niz sumnjivih radnji i ideje njegovog mentora Ratka Čačića.

I nadalje ćemo istraživati ovu transakciju i njene detalje. Vjerujemo kako će Varaždinska županija koja se voli hvaliti kako je najtransparentnija županija objaviti sve dokumente i ugovore, prvenstveno o kreditu koji može opteretiti proračun županije i dati relevantne informacije kako bi ove sumnje otklonila.

Jedan Dva Tri Četiri Pet Šest Sedam Osam

Autor: Kocijan Novak, poslovnjak i odličan poznavatelj prilika u Varaždinu. 

Related Posts