Javni servisi u BIH su protiv etničkih podjela

Javni radio-televizijski servisi u Bosni i Hercegovini u utorak su upozorili kako neće pristati na nastojanja da se provede njihova podjela po etničkoj osnovi ističući kako političari i stranke koje se za to zalažu pokazuju svoju antieuropsku i antidemokratsku opredijeljenost.

Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i Radio-televizija Federacije BiH (RTVFBiH) oglasili su se zajedničkim priopćenjem kojim su prosvjedovali zbog najave izmjena zakona o javnom RTV servisu kojima je predviđena uspostava nacionalnih kanala unutar sustava Radio-televizije BiH (BHRT) . Ministarstvo prometa i komunikacija BiH uputilo je, na temelju zahtjeva na kojemu već godinama inzistira HDZ BiH,u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena zakona kojima bi se unutar BHRT-a uspostavio model emitiranja programa na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, na tri kanala čije bi redakcije bile u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci.

HDZ BiH je na stajalištu kako trenutačni sustav javnog emitiranja u toj zemlji ne zadovoljava potrebe hrvatskog naroda, a ta je stranka javno pozvala Hrvate u BiH da zbog toga ne plaćaju zakonom propisanu RTV pristojbu. Predstavnici HDZ-a drže kako je hrvatski jezik nedovoljno zastupljen u programima javnih emitera u BiH te kako se u njihovim emisijama na neodgovarajući način tretiraju interesi hrvatskog naroda i područja unutar BiH u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.  “RTRS i RTV Federacije BiH smatraju da su ovi najnoviji prijedlozi Ministarstva prometa i komunikacija BiH duboko antieuropski i antidemokratski te predstavljaju korak unatrag i dovode u pitanje osnovnu postavku javnih servisa u BiH koja se temelji na tome da javni servisi u svom cjelokupnom programskom sadržaju budu na usluzi svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost”, stoji u priopćenju.

Entitetski javni emiteri drže kako je nastojanje da se provedu ovakve izmjene zakona zapravo nastojanje da se uvede nacionalna segregacija kakva već postoji u obrazovnom sustavu gdje se učenike razvrstava na osnovu njihove nacionalne pripadnosti. “Primitivno je i veoma loše razvrstavati javne servise, novinare i ostale uposlenike na taj anticivilizacijski način”, stoji u zajedničkom priopćenju kojega su potpisali ravnatelji RTRS-a Draško Milinović i RTVFBiH Džemal Šabić. Političke stranke i parlament BiH pozvali su da umjesto inzistiranja na novim nacionalnim podjelama poduzmu mjere kojima bi se ojačao položaj javnih emitera i osiguralo njihovo stabilno financiranje.

Ravnatelj BHRT-a Belmin Karamehdmedović istodobno je upozorio kako je zbog neriješenog načina prikupljanja RTV pristojbe sustav javnog emitiranja pred kolapsom. “Trenutačno stanje na BHRT-u je iznimno teško, možda bi preciznije bilo reći kritično”, kazao je Karamehmedović, kako ga u utorak citira sarajevsko “Oslobođenje”. Potvrdio je kako je najveći problem u lošim zakonskim rješenjima, ali i u činjenici da su neki političari javno pozivali da se ne plaća pristojba. “Otvoreno su i nekažnjeno utjecali na nepoštivanje zakona”, podsjetio je ravnatelj BHRT-a uz ocjenu kako je to bila neka vrsta osvete političara nezadovoljnih načinom na koji su izvještavali javni servisi.

Osim odbijanja plaćanja pristojbe problem za javne emitere je i to što se ona po zakonu prikupljala uz račune za fiksne telefone. Ta je usluga pak u konstantnom padu pa je masovno otkazivanje fiksnih telefonskih priključaka dovelo do pada prikupljanja RTV pristojbe, a novo trajno zakonsko rješenje još nije dogovoreno.