JAR privremeno ograničio slobodu predsjedniku Sudana

Južnoafrički sud privremeno je, na poziv Međunarodnog kaznenog suda (ICC), zabranio sudanskom predsjedniku Omaru al-Baširu odlazak iz te zemlje kamo je stigao kako bi sudjelovao na summitu Afričke unije.

ICC je ranije u nedjelju pozvao južnoafričke vlasti da uhite sudanskog predsjednika za kojim su izdana dva uhidbena naloga, 2009. i 2010. zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te genocida u pokrajini Darfur na zapadu Sudana gdje je od 2003. ubijeno više od 300.000 ljudi. Sudac Hans Fabricuis rekao je da bi dopuštenje al-Baširu da napusti Južnoafričku Republiku naštetilo ugledu te države. Sud treba poslije podne razmotriti uhidbeni nalog ICC-a. Međutim, malo je vjerojatno da će al-Bašir biti uhićen jer je vlada južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume dala imunitet svim liderima ili izaslanicima koji sudjeluju na summitu AU u nedjelju i ponedjeljak.

Međunarodni kazneni sud pozvao je južnoafričke vlasti da uhite sudanskog predsjednika Omara el-Bešira koji je u nedjelju i ponedjeljak trebao sudjelovati na summitu Afričke unije u Johannesburgu.   Predsjednik skupštine zemalja članica Međunarodnog kaznenog suda Sidiki Kaba “poziva Južnoafričku Republiku koja je uvijek pridonosila jačanju Suda, da ne štedi truda kako bi zajamčila provedbu uhidbenog naloga” protiv el-Bešira, piše u priopćenju Suda objavljenom u subotu navečer. Sud je izdao dva naloga protiv sudanskog predsjednika, 2009. zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječanstva te 2010. zbog genocida, oba vezana uz Darfour, regiju na zapadu zahvaćenu nasiljem od 2003. Više od 300.000 osoba poginulo je u tom sukobu, po UN-u. Predsjednik skupštine zemalja članica Suda također je izrazio “duboku zabrinutost zbog negativnih posljedica po Sud u slučaju neizvršenja naloga”, piše u priopćenju Suda. Južnoafričke vlasti odbile su potvrdili dolazak u JAR sudanskog predsjednika, ali je južnoafrička radio-televizija SABC u jednom tweetu napisala da su el-Bešira “ugostili južnoafrički dužnosnici i sudanski diplomati”.

You may also like