Japunčić objasnio tko sve želi Kraš

Analitičar
Eksplozija cijene dionice Kraša i tko je sve zainteresiran za kupnju ove tvrtke i dalje je top tema u hrvatskim poslovnim krugovima. U Newsroomu je financijski analitičar Hrvoje Japunčić pokušao malo pojasniti što se tu događa.

Već se dulje vrijeme zna da braća Pivac žele Kraš, ali uprava Kraša s time očekivano nije oduševljena.

Zato su se odlučili i na kupnju vlastitih dionica u trezor. No što je to i u kojim se situacijama događa?”U slučaju Kraša kada imamo radničko dioničarstvo te se dionice dodjeljuju ESOP-u u kojem su radnici i mali dioničari, a drugi slučaj je kada kompanije kupuju vlastite dionice i na taj način rade jaču dioničku strukturu jer ne idu u investicije”, pojašnjava financijski analitičar Hrvoje Japunčić.

Kaže da je u slučaju Kraša ESOP osigurao zatvorenu vlasničku strukturu koja znači da se zarada vraća onima koji rade u kompaniji, ali može biti i pokušaj zaštite od neprijateljskog preuzimanja. “Ako gledamo konditorsku industriju europsko tržište je najjače s 49 posto udjela u svjetskoj proizvodnji.” Kaže i da se i dalje predviđa rast te industrije i da to može biti širi razlog investiranja u ovu vrstu industrije.

Kada je riječ o Nebojši Šaranoviću koji se pojavio kao zainteresirani kupac koji je krenuo kupovati dionice Kraša kaže da je on prodao tvornicu celuloze i papira pa tu vidi izvor financiranja za kupovinu dionica Kraša. Što on više kupuje cijena dionica ide gore. “Ako dolazimo do situacije da su tri velika suvlasnika mislim da će i jedni i drugi imati težnju dogovoriti se kroz ESOP društvo i taj će preuzimati dionice”, kaže Japunčić.

Tu postoje dva scenarija ili će Pivac i ESOP kupiti dionice od Šaranovića ili će Šaranović i ESOP kupiti dionice od Pivca. Kada je riječ o kupovini dionica koje je kupila prokuristica Kraša Marica Vidaković i o mogućim insajderskim informacijama mišljenja je da će se to provjeravati kroz regulatorne agencije. Kraš ima predsjednika Uprave, ali skupština društva može dodijeliti prokuru i dodijelila ju je Marici Vidaković. Ona je godinama u Krašu i kod procesa oko Agrokora je postala poznata široj javnosti, piše N1.

You may also like

0 comments