Japanski podaci podigli cijenu nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 49 dolara budući da su slabi japanski podaci svrnuli pozornost s oštrog pada američkih zaliha na slabije izglede za rast svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,25 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu od 4,2 posto. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 46,95 dolara. Jučer je završio trgovanje u plusu 5,7 posto. Jučerašnje zatvaranje tržišta obilježio je podatak da su zalihe sirove nafte u ključnom američkom čvorištu u Cushingu u prošlom tjednu smanjene za čak 1,9 milijuna barela, najviše od prošlogodišnje veljače. Ukupne su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 2,1 milijun barela.

Taj su uzlet danas zakočili podaci iz Japana koji su pokazali usporavanje izvoza u kolovozu, signalizirajući utjecaj slabljenja aktivnosti u drugom velikom azijskom gospodarstvu, onom kineskom. Kineska slabost utjecala je i na Južnu Koreju i Tajvan, kako su pokazali danas objavljeni podaci, potpirujući strahovanja od slabijih izgleda za svjetski gospodarski rast u cjelini.

Fokus se sada preusmjerava na američku središnju banku koja bi nakon dvodnevne sjednice trebala objaviti odluku o monetarnoj politici. U međuvremenu je udio analitičara koji predviđaju da bi Fed ipak mogao podići ključne kamatne stope kliznuo na 25 posto. Slabi izgledi za takav potez podupiru cijene nafte jer pritišću dolar, što pak jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta i potražnju.

Američka središnja banka objavit će odluku predvečer po srednjoeuropskom vremenu. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 44,57 dolara, što znači da je porasla 1,44 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments