Home Ekonomija Japanski Asahi kupuje pet europskih brandova piva

Japanski Asahi kupuje pet europskih brandova piva

by Petra Rajković

Japanski proizvođač piva Asahi kupit će za 7,3 milijarde eura pet istočnoeuropskih brandova piva od Anheuser-Busch InBeva, među kojima i Pilsner Urquell te Kozel, pišu u utorak svjetske agencije.

Najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev odlučio je prodati te i još neke brandove kako bi mogao provesti preuzimanje SABMillera za 100 milijardi dolara.

To najveće preuzimanje u globalnoj industriji piva već je prije dogovoreno, no regulatori su tražili prodaju dijela imovine AB InBeva i SABMillera kako ne bi došlo do monopolske pozicije na pojedinim tržištima.

Asahi će tako, prema sporazumu objavljenom u utorak, kupiti poslovanje koje je prije bilo u vlasništvu SABMillera u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj.

Već je prije Asahi od te tvrtke kupio brandove Peroni i Grolsch.

Novo preuzimanje bit će dosad najveće koje je Asahi poduzeo, a njime će ojačati svoje pozicije na europskom tržištu, drugom najvažnijem za tu japansku tvrtku.

U priopćenju o ovom preuzimanju Asahi je poručio kako se nastoji etablirati kao globalni igrač na tržištu piva, posebice u području vodećih premium brandova.

(Agencije)

Related Posts