Japan razvija čisti ugljen

Japanska vlada i industrija podupiru nove tehnologije za iskorištavanje ugljena koje su manje štetne po okoliš. Japan je globalno najveći podupiratelj ugljena, pokazuju novi podaci Natural Resources Defense Councila, američke ekološke organizacije.

Za većinu japanskih tvrtki koje u inozemstvo prodaju tehnologije za korištenje ugljena, poput Mitsubishi Power Systemsa državni blagoslov puno znači. Japan trenutno ima 23 GW kapaciteta u ugljen u različitim stadijima razvoja ili planiranja te 41 GW instaliranih kapaciteta u 2014. Jedan od najznačajnijih projekta za “čisti ugljen” je Osaki CoolGen projekt u Hirošimi koji provode Chugoku Electric Power Co. i Electric Power Development, a riječ je o demonstracijskom projektu koji koristi tehnologiju nazvanu IGFC (ili integrated gasification fuel cell combined cycle). To znači da će ta tehnologija koristiti dio uhvaćenih emisija da pokrene gorivnog članka za dodatnu proizvodnju električne energije.

Taj pristup stvoren je na drugoj naprednoj tehnologiji zvanoj IGCC, kojom se uplinjava ugljen kako bi se dobio plin koji se spaljuje u turbini. Otpadna toplina se koristi za pokretanje parne turbine kako bi se dobila struja. U odnosu na najčešće korištena rješenja u Japanu IGFC bi trebao povećati učinkovitost za 15% i smanjiti emisije za 30%, procjenjuje vlada. Cijena prve faze projekta iznosi 736 milijuna USD, pri čemu vlada plaća trećinu. Država je u lipnju donijela smjernice prema kojima bi IGFC tehnologija mogla biti u široj primjeni 2025. Projekt ima oponenata i među zelenima i među onima koji promoviraju održivi razvoj, koji ističu da i ta tehnologija emitira dvostruko više ugljičnog dioksida od TE na plin, javlja Bloomberg, a prenosi Energetika-net.

You may also like

0 comments