Japan proglašen odgovornim za Fukushimu

Japanski sud prvi je put u petak proglasio državu odgovornom za nuklearnu nesreću u Fukushimi u ožujku 2011., donoseći presudu na tužbu skupine japanskih građana.

Sud u Maebashiju, sjeverno od Tokija, proglasio je krivim za nehat japansku vladu i elektroenergetsku tvrtku Tokyo Electric Power (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom u Fukushimi. Vlada i TEPCO su osuđeni na isplatu ukupnog iznosa od 38,6 milijuna jena (316.000 eura). Po javnoj tv postaji HNK, samo 62 od 137 evakuiranih osoba koje su podnijele tužbu obeštećene su jer je odluka donesena razmatranjem svake pojedinačne situacije.

Iako je svota puno niža od one koju su tražili podnositelji tužbe (1,5 milijardi jena), odluka predstavlja presedan, istaknuli su lokalni mediji. Po novinskoj agenciji Kyodo, pravosuđe je ocijenilo da se nuklearnu nesreću moglo izbjeći da je vlada, koja je imala za to ovlasti, naredila TEPCO-u da poduzme preventivne mjere. TEPCO je objavio kako želi ispitati odluku suda prije nego se izjasni o eventualnom prizivu. Glasnogovornik vlade Yoshihide Suga odbio je komentirati presudu ističući da neće imati utjecaja na pronuklearnu politiku zemlje.

You may also like

0 comments