Japan kreće u prevenciju terorizma

Japan će ovog tjedna pokrenuti novu službu zaduženu za skupljanje informacija radi “prevencije terorizma”, nakon napada na japanske državljane u inozemstvu i napada poput onih u Parizu prošlog mjeseca.

Dekapitacija dvojice Japanaca početkom godine za koju je odgovornost preuzela Islamska država te smrt još desetero drugih i otmica talaca u Alžiru 2013. ukazali su na ranjivost Japanaca u inozemstvu.

Glasnogovornik vlade Yoshihide Suga istaknuo je da bi se služba osnovana unutar ministarstva vanjskih poslova usredotočila na skupljanje i analizu informacija. “Poduzet ćemo sve potrebne mjere za prevenciju terorizma i zaštitu japanskih državljana”, izjavio je Suga u ponedjeljak na uobičajenom susretu s novinarima.

Ta bi služba koja počinje s radom u utorak raspolagala s 20 osoba u Tokiju i 20 etabliranih u veleposlanstvima u inozemstvu, objavili su službeni dužnosnici. Usredotočit će se na četiri geografske zone: jugoistočnu Aziju, južnu Aziju, Bliski istok te sjevernu i zapadnu Afriku. Vlada je prvotno predvidjela njezino pokretanje u travnju 2016. ali je ubrzala radnje nakon nedavnih napada, posebice onih od 13. studenoga u Parizu u kojima je 130 osoba smrtno stradalo.

You may also like