Japan bi trebao promijeniti način mjerenja BDP-a

Japan razmatra promjene u mjerenju gospodarskih aktivnosti kako bi zahvatio više gospodarskih aktera i aktivnosti, uključujući trenutno izostavljene velike dijelove internetske privrede.rneta.

Stručnjaci u japanskoj središnjoj banci izračunima su došli do novih brojki, koje pokazuju da je japansko gospodarstvo u fiskalnoj 2014. godini zapravo poraslo 2,4 posto dok su službeni podaci pokazali pad aktivnosti za 0,9 posto.

Pokažu li se te brojke točnima, to bi značilo da recesije te godine nije ni bilo, napominje AFP. Mogući su krivci za eventualne greške u mjerenju manji broj kompanija i kućanstava koji ispunjavaju anketne upitnike – stručnjaci središnje banke upotrijebili su umjesto toga porezne prijave – i nezahvaćeni veliki dijelovi internetske privrede.

Bruto domaći proizvod zbroj je vrijednosti svih proizvoda i usluga proizvedenih na nekom području kroz određeno vremensko razdoblje, podsjeća AFP. Nekada su građani rezervirali putovanja u turističkim agencijama, kupovali karte grada na kiosku ili u knjižari i zvali djecu kući uz pomoć telefonske kartice i sve te nabave uračunavale su se u BDP.

Danas mnogi rezerviraju smještaj uz pomoć internetskih aplikacija poput Expedije i Airbnb-ja, pregledavaju karte gradova besplatno na Internetu i kontaktiraju obitelj koristeći se aplikacijama za besplatnu razmjenu poruka poput Skypea i WhatsAppa. Takve je nabave teško uključiti u izračun BDP-a. “Sve te gospodarske aktivnosti nekada su se uračunavale u BDP a sada se generiraju uslugama koje su besplatne ili ih plaćaju oglašivači a ne potrošači”, tumači u video-poruci profesor Charles Bean, nekadašnji viceguverner britanske središnje banke.

Profesor Bean pozabavio se tim problemom na molbu Londona i njegov je zaključak – u izvješću objavljenom ove godine – da su procjene vrijednosti britanskih ekonomskih aktivnosti preniske. “Ironično je da se BDP možda u stvarnosti smanjuje iako se kvantiteta i kvaliteta usluga povećavaju”, upozorio je profesor. Profesor na američkom Sveučilištu Duke Dirk Philipsen gaji velike sumnje prema BDP-u kao pokazatelju stanja u gospodarstvu.

“Pitanje je što želimo reći kada kažemo da gospodarstvo raste i ako ga definiramo BDP-om, je li taj rast dugoročno održiv?”, upozorava on. “Odgovor najvjerojatnije glasi da nije, budući da je zahtijeva preveliko uništenje ekosustava.”

Umjereni rast ne znači istodobno puno siromašnima pa se oni u potrazi za odgovorima za svoje probleme okreću političarima poput aktualnog predsjedničkog kandidata američkih republikanaca Donalda Trumpa i čelnice francuske ekstremne desnice Marine Le Pen, ističe Philipsen. “Puno ljudi shvaća ili bar naslućuje da se njihova svakodnevna iskustva ne reflektiraju u aktualnoj metrici”, naglašava on. “BDP raste ali oni ne žive bolje.”

You may also like

0 comments