Home Ekonomija Japan bi mogao intervenirati na tržištu, jen oslabio

Japan bi mogao intervenirati na tržištu, jen oslabio

by Agencije

Jen je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo na najnižu razinu prema dolaru u posljednja dva tjedna nakon što su japanske vlasti ponovno upozorile da bi mogle intervenirati s ciljem slabljenja jena.

U takvim je okolnostima dolar ojačao 0,4 posto prema jenu, na 108,895 jena, najvišu razinu u posljednjih 12 dana, nakon što je u ponedjeljak poskočio više od jedan posto prema jenu. Prošloga tjedna američka je valuta skliznula na 105,55 jena, najnižu razinu u zadnjih 18 mjeseci nakon što japanska središnja banka nije ništa mijenjala u dosadašnjoj monetarnoj politici. Euro je prema jenu ojačao 0,45 posto, na 124 jena, najvišu razinu u protekla gotovo dva tjedna. Time se dodatno oporavio u odnosu na najniže razine u tri godine od 121,48 jena, na koje se sunovratio krajem prošloga tjedna.

Prema dolaru je euro ostao više-manje nepromijenjen, na 1,1385 dolara. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, iznosio je 94,151 bod, nakon što je u azijskom trgovanju nakratko zabilježio najvišu razinu u posljednja gotovo dva tjedna, nastavivši uspon nakon što je početkom svibnja u jednom trenutku skliznuo na najnižu razinu u 15 mjeseci.

Japanski ministar financija Taro Aso u ponedjeljak je izjavio da je Tokio spreman intervenirati s ciljem slabljenja jena, budu li oscilacije tečajeva tih razmjera da postanu štetne za japansku trgovinu i gospodarstvo. Istu poruku ponovio je u utorak.

Mnogi tržišni sudionici mišljenja su ipak da je ljestvica za intervenciju visoka i da će se vlasti vjerojatno držati postrani, osim ako se ne nastavi snažan uspon jena pa dolar sklizne ispod 105 jena i dalje prema 100 jena.  “Japanske vlasti očito nikad neće točno reći koje su razine tečaja njima važne, no ako čitate između redaka, čini se da je jedna od njih 105 jena”, tumači Bart Wakabayashi, čelnih odjela trgovanja valuta u State Street Global Marketsu.

Trgovci kažu da će Japan također biti oprezan u pogledu intervencija na tržištima prije summita sedam najvećih svjetskih gospodarstava skupine G7 čiji će biti domaćin kasnije ovog mjeseca.

Related Posts