Jandroković, Šuker i Biškupić svjedoci i u slučaju Planinska

Četiri dana prije parlamentarnih izbora, 4. studenoga, na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju Planinska, trebali bi svjedočiti članovi uzeg kabineta bivšeg premijera Ive Sanadera – Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić.

Njihovo ispitivanje na suđenju u kojemu se bivšeg premijera tereti da je primio 17 milijuna kuna ‘provizije’ nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića u četvrtak je zatražila Sanaderova obrana.

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji zgrade u Planinskoj. Obrana je, osim toga, iznijela i niz drugih dokaznih prijedloga, među kojima i da se Šukera kao Sanaderovog ministra financija ispita iz kojih se razloga suglasio s kupnjom sporne nekretnine. No, sudsko vijeće će o tome odlučiti naknadno.

Uskok se protivio svim novim dokaznim prijedlozima obrane, dok je za svjedočenje bivših Sanaderovih najbližih suradnika ustvrdio da je nevažno. Smatraju da su sve navedene okolnosti već u dostatnoj mjeri utvrđene tijekom dokaznog postupka, iskazima svjedoka, ali i pregledanom dokumentacijom, među kojima je i transkript sa zatvorene vladine sjednice.

Obrana se usprotivila takvom stavu Uskoka, podsjetivši da je i odlukom Ustavnog suda kojom je srušena prva pravomoćna presuda Sanaderu u slučajevim Hypo i Ina-MOL ukazano da sud treba biti oprezan kod kriminaliziranja radnji koje su posljedica političkih odluka koje je donijelo kolektivno tijelo. “Sanader nije niti bio na sjedici na kojoj se odlučivalo o kupnji zgrade u Planinskoj pa ljude koji su bili na užem kabinetu treba ispitati kao ključni element za dokazivanje kaznenog djela”, kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Priču o Sanaderovu milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Sve optužbe je, osim Fiolića, priznao i Čobanković, no on je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

You may also like