Jandroković: Jačanje europske obrambene suradnje povijesni iskorak za sigurnost kontinenta

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u utorak je na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije u Tallinnu naglasio kako će jačanje europske suradnje na području obrane dodatno osnažiti sigurnost kontinenta na dobrobit svih njegovih građana, priopćeno je iz Sabora. 

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga kako “nemamo luksuz odabira sigurnosnih prijetnji s kojima se suočavamo te da moramo biti spremni i sposobni za odlučujući rad u njihovoj prevenciji i suzbijanju“, predsjednik Sabora je istaknuo kako “sigurnosna situacija u našem okruženju postaje sve kompleksnijom, uz pojavu novih izazova, od sigurnosnih – u vidu terorizma, kibernetičkih napada, sukoba, demografskih promjena i povećane migracije – do onih poput klimatskih promjena i društvene nejednakosti kao rezultata globalizacije”.

Jandroković je drugog dana Konferencije koja je započela u ponedjeljak i čije su teme budućnost Europske unije i europska sigurnost i obrana naglasio potrebu veće učinkovitosti i inovativnosti “u brzini prepoznavanja ugroza, brzini donošenja odluka i djelovanja”, zbog čega je pozdravio uspostavu Stalne strukturirane suradnje (PESCO) EU-a u čijim će projektima sudjelovati i Hrvatska i koju je nazvao povijesnim korakom ka jačanju europske obrane.

Čelnici EU-a tu su inicijativu pokrenuli sredinom 2017. godine, a u njoj sudjeluju sve države EU-a osim Danske, Malte i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Na sudjelovanje u PESCO-u treba gledati kao mogućnost jačanja operativne spremnosti i doprinosa vlastitih, nacionalnih oružanih snaga kao i promicanja vlastite obrambene industrije kroz projekte i njezin daljnji razvoj. Pritom ta suradnja mora biti na načelima uključivosti, solidarnosti i komplementarnosti s NATO-om, bez dupliciranja aktivnosti, te uz poštivanje autonomije država članica u donošenju odluka”, rekao je Jandroković, dodavši kako će PESCO dodatno osnažiti sigurnost europskog kontinenta na dobrobit svih njegovih građana.

Predsjednik Sabora je u nastavku svog izlaganja u Tallinnu govorio i o za Hrvatsku važnom pitanju jačanja unutarnje sigurnosti te važnosti zaštite i učinkovitog upravljanja vanjskim granicama Europske unije radi očuvanja slobode kretanje unutar Unije.

“Jedan od važnijih koraka na tom području je uspostava europske granične i obalne straže koja se treba uhvatiti u koštac sa sigurnosnim i migracijskim izazovima te pomoći povratku normalnog funkcioniranja schengenskog područja”, zaključio je Jandroković.

You may also like

0 comments