Jandroković: Gospodarski pojas mora biti u interesu RH

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u utorak kako su se s Mostom usuglasili da se ide prema proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa, ali i da se prije toga provedu sve potrebne radnje kako bi to bilo u potpunosti u interesu Hrvatske.

“O proglašenju gospodarskog pojasa s Mostom se razgovara i to je jedno delikatno pitanje. Upoznali smo kolege iz Mosta, s obzirom na veliko iskustvo koje s tim imamo iz vanjske politike, o potrebnim koracima i mogućim problemima ako se nepripremljeno donese takva odluka. Suglasili smo se da idemo u smjeru prema proglašenju gospodarskog pojasa, ali i da prije toga provedemo sve potrebne radnje kako bi to onda bilo u potpunosti u interesu Hrvatske”, rekao je Jandroković za HTV ispred središnjice HDZ-a na pitanje je li proglašenje gospodarskog pojasa jedna od točaka o kojoj su s Mostom potrebne dodatne konzultacije,

Na pitanje kako komentira zahtjev Mosta za smanjenjem pristojbe za HRT, a što bi dovelo do smanjenja broja radnih mjesta ali i, primjerice, smanjenja sredstava namijenjenih Hrvatskom audiovizualnom centru ili lokalnim radiopostajama, odgovorio je da su svjesni svih prednosti i nedostataka tog zahtjeva Mosta podsjetivši i da je HDZ u svom predizbornom programu naveo potrebu korekciju pretplate za HRT. “Svjesni smo da postoje određene zamke u tom prijedlogu. No, svi znamo i da HRT mora proći proces restrukturiranja i da treba pronaći način kako će ta kuća obavljati svoju dužnost javne televizije ali istovremeno i racionalno poslovati. Vodimo računa da rješenje koje će biti konačno ne ugrozi zadaću HRT-a, a to je javna televizija. Ali i da kao i ostale javne ustanove racionalno posluje”, rekao je Jandroković.

Naglasio je da su jučer s Mostom postigli visoku suglasnost oko nekoliko točaka, dok se oko nekih stvari još razgovara. Dodao je i da su razgovori protekli u izvrsnom ozračju ne želeći iznoseći detalje.

Doajen HDZ-a Vladimir Šeks, na upit novinara nije želio komentirati pregovore, kazavši kako je sada vrlo osjetljivo pregovaračko razdoblje i treba ostati u miru da se bilo što ne poremeti. “Pregovori su vrlo nježna i plaha biljka, kao srna. Neki čudan zvuk ih može malo uznemiriti”, rekao je Šeks.

You may also like

0 comments