Jandroković: Cijeli mandat SDP-a je jedan lapsus

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković poručio je u srijedu kako se cijeli mandat SDP-a može svesti na minutu izjave njihova glavnog gospodarskog stratega Branka Grčića “čiji su izračuni i prljava kampanja jedini program SDP-a i Zorana Milanovića”.

Jandroković je to kazao na konferenciji za novinare na kojoj je prikazan dio HTV-ove emisije “Otvoreno” u kojoj je Grčić kritizirao mogućnost smanjenja PDV-a s 25 na 23 posto, tvrdeći kako bi to značilo sedam milijardi kuna manje od PDV-a u proračunu, na što mu je šef HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić uzvratio da su to tri milijarde kuna.

Četverogodišnji mandat SDP-a je veliki lapsus “Strateg SDP-a danas tvrdi kako je bila riječ o lapsusu. Ako kaže da je to lapsus, onda je njihov četverogodišnji mandat veliki lapsus”, rekao je Jandroković dodavši da je bilo “nestvarno” gledati glavnog stratega SDP-a i potpredsjednika Vlade kako ne zna izračunati prihod od PDV-a. “Stoga i ne čudi da SDP govori da Hrvatska raste. Naravno da u njihovim glavama Hrvatska raste kad Grčić računa. To je jasan dokaz zašto SDP ne želi sučeljavanja timova i programa, jer program nemaju, a strateg Grčić glavni je čovjek u tom timu pa se, naravno, plaše sučeljavanja”, ustvrdio je Jandroković.

Na pitanje gdje bi HDZ rezao kako bi mogao smanjiti PDV za dva posto, Ćorić je odgovorio kako je to tek jedna iz seta mjera kojoj prethodi poboljšanje poslovnog okružja, povećanje učinkovitosti javne uprave, uvođenje nestandardnih poreznih olakšica i stimuliranje izlaska iz sive zone. Na pitanje o stajalištu Europske komisije, koja je u vezi kredita u “Švicarcima” stala na stranu Hrvatske udruge banaka, i zahtjevu za ocjenu ustavnosti toga zakona Ćorić je rekao da je HDZ podržao taj prijedlog, ali je upozoravao da predloženi modalitet ima određene nedostatke što je, kaže, očito sada došlo do izražaja.

HDZ se nada da zakon o “švicarcima” neće pasti na Ustavnom sudu “HDZ će uvijek podržati svaki prijedlog koji ide u korist hrvatskih građana, a da se moglo drugačije – moglo se, i na to smo apelirali, no nije bilo sluha“, rekao je Ćorić. Izrazio je nadu da se Vlada “nije toliko ogriješila o proceduru” pa da zakonski okvir neće imati tolike nedostatke da padne na Ustavnom sudu.

Ćorić se osvrnuo i na slogan vladajućih o 500 novih radnih mjesta tjedno, rekavši kako je samo tijekom proteklih 8 dana broj nezaposlenih porastao za 4090. Jandroković nije želio komentirati potez njemačke kancelarke Angele Merkel koja je suspendirala svojeg ministra unutarnjih poslova jer je kritizirao njezinu politiku, rekavši da su to unutarnje stvari Njemačke.

Komentirao je, međutim, najavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da će Hrvatska, ako Njemačka zaustavi dotok migranata a Mađarska zatvori granicu, također zatvoriti granicu. “HDZ je od početka tvrdio kako je to vjerojatan ishod onoga što se događa, zbog čega smo trpjeli kritike i uvrede. Bilo bi korektno, nakon što su nas pitali kako bismo to mi učinili, da ministar Ostojić kaže na koji će način on zatvoriti granicu”, poručio je Jandroković.

You may also like