JANAF u prvom tromjesečju povećao dobit

Jadranski naftovod (Janaf) u prvom tromjesečju ove godine ostvario je neto dobit od 69,4 milijuna kuna, što je 1,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje te 37,4 posto više od plana, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.
Ukupni prihodi Janafa u prva tri mjeseca iznose 173,1 milijun kuna i u odnosu na isto lanjsko razdoblje pali su za 5,2 posto, što u kompaniji objašnjavaju tečajnim razlikama uzrokovanim padom tečaja američkog dolara za 15 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Taj je pad tečaja dolara utjecao na prihode Janafa od prodaje u inozemstvu s obzirom da su ti prihodi smanjenji za 11,7 posto i iznosili su u prvom tromjesečju 113,16 milijuna kuna.

Prihodi, pak, od prodaje na domaćem tržištu zadržali su se otprilike na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 51,75 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Janafa u prvom su kvartalu iznosili 88,5 milijuna kuna i 10,7 posto su manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a manji su od planiranih za 19,7 posto posto.

Bruto dobit razdoblja iznosi 84,6 milijuna kuna, veća je za 1,3 posto od ostvarene u istom razdoblju prethodne godine i za 37,4 posto od plana.

U prvom su tromjesečju ove godine ulaganja Janafa u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu financirana iz vlastitih novčanih sredstava u iznosu od 157,5 milijuna kuna, što je povećanje od 88,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je uloženo 83,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Ulaganja se najvećim dijelom odnose na izgradnju spremničkog prostora na Terminalu Omišalj, vrijednosti 105,5 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Janafa.

You may also like

0 comments