JANAF sa rastom prihoda u prva tri kvartala

Financijski rezultati
Jadranski naftovod (Janaf) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode u iznosu od 557,9 milijuna kuna, što je porast za 3,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit porasla za 6 posto, na 241,8 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno devetomjesečno financijsko izvješće Janafa.

“U prvih devet mjeseci Janaf nastavlja poslovanje s trendom rasta te su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 557,9 milijuna kuna, što je uvećanje za gotovo 4 posto. U navedenom razdoblju ostvarena je bruto dobit u iznosu od 294,9 milijuna kuna i neto dobit u iznosu od 241,8 milijuna kuna, što je za 6 posto više u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini”, ističu iz Janafa u priopćenju.

Po podacima iz financijskog izvješća objavljenog putem Zagrebačke burze, ukupni rashodi Janafa iznosili su u prvih devet mjeseci 262,9 milijuna kuna i veći su za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslovni su prihodi Janafa u prvih devet mjeseci ove godine iznosili 550,6 milijuna kuna, što je za 3,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Kako se navodi u izvješću, poslovanjem s inozemnim kupcima ostvareno je 328,3 milijuna kuna, ili 66,4 posto prihoda od temeljne djelatnosti, dok je na domaćem tržištu ostvareno 166 milijuna kuna, ili 33,6 posto prihoda od temeljne djelatnosti (transport nafte te skladištenje nafte i derivata). “Gotovo 67 posto svojih prihoda iz temeljne djelatnosti Janaf je ostvario u poslovanju s inozemnim kupcima te time i nadalje potvrđuje svoju izvoznu orijentiranost i otvorenost prema inozemnim tržištima”, ističu iz te kompanije.

U prvih devet mjeseci ove godine ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu financirana su iz vlastitih novčanih sredstava u iznosu od 247,4 milijuna kuna, podaci su iz izvješća.

Iz Janafa ističu kako su započeli novi investicijski ciklus početkom izgradnje dva nova spremnika za sirovu naftu veličine 80.000 prostornih metara na Terminalu Sisak. “Trend nastavka rasta dobiti pokazatelj su odgovornog poslovanja, a formula za kontinuirano ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata su investicije, izvoz, smanjenje rashoda i ulaganje u zaposlenike. Takvim upravljanjem Janaf je postao nezaobilazni energetski čimbenik i izvan granica Europske unije i ovog dijela Europe, što je pokazalo i nedavno primanje Janafa u članstvo najutjecajnijeg Međunarodnog udruženja naftnih transportera (IAOT)”, ističe predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević u priopćenju.

You may also like