Janaf ostvaruje rekordne rezultate

Objava na burzi

JANAF d.d., kao Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, danas nerevidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. Društvo je prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 790 milijuna kuna koji su veći za 10,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ostvarivši tako najbolje poslovne rezultate od osnivanja.

U 2020. godini ostvarena je bruto dobit u iznosu od 351,6 milijuna kuna i veća je u odnosu na ostvarenu u prethodnoj godini za 9,9% te neto dobit u iznosu od 288,1 milijuna kuna koja je veća za 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 milijuna kuna i veći su za 14,3% od ostvarenja prethodne godine.

Rezultati poslovanja potvrđuju izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 66% prihoda iz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 mil. kuna, ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. JANAF 46% svojih prihoda iz skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.

Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 67,96%, koeficijent ekonomičnosti 1,82 te koeficijent zaduženosti 0.

Tijekom 2020. Društvo je vlastitim sredstvima investirao više od 492 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu. Društvo je također ostvarilo visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je eliminiran značajan dio potencijalnih poslovnih rizika te je osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje.

„Usprkos poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini, uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta, kao i optimalnim i pravovremenim odlukama nove Uprave Društva. Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze prvenstveno iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Također, nova Uprava je pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. S optimizmom očekujemo nastavak ovog profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima.

Uzimajući u obzir sve okolnosti poslovanja u proteklom razdoblju, nova Uprava je fokusirana na razvoj nove poslovne strategije i osiguranje kontinuiteta poslovanja kao ključnog faktora za stabilnost Društva. Također, u tijeku je i izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju“, izjavio je predsjednik Uprave JANAF-a mr.sc. Stjepan Adanić.

You may also like

0 comments