Janaf i Crodux potpisali petogodišnji dogovor o skladištenju naftnih derivata

Jadranski naftovod (Janaf) objavio je u utorak da je s tvrtkom Crodux derivati dva sklopio petogodišnje ugovore o skladištenju naftnih derivata. “Janaf i Crodux derivati dva d.o.o. sklopili su ugovore o skladištenju naftnih derivata u skladišnim instalacijama Janafa na terminalima Omišalj i Žitnjak za razdoblje od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2020. godine”, priopćio je Janaf putem Zagrebačke burze.

Janaf je krajem listopada objavio financijsko izvješće za prvih devet mjeseci ove godine prema kojima je ostvario rekordne rezultate, ukupni su prihodi tvrtke u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasli za 44,2 posto, na 489,4 milijuna kuna, a neto dobit za čak 108,7 posto, na 137,5 milijuna kuna.  Iz Janafa su povećanje prihoda dijelom objasnili i povećanjem prihoda od skladištenja nafte i naftnih derivata temeljem korištenja novih skladišnih kapaciteta na terminalu Žitnjak od rujna 2014. godine.

Naime, ukupni prihodi od skladištenja nafte i naftnih derivata u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 190 milijuna kuna, čime su dosegnuli 40,4 postotni udio u prihodima od temeljne djelatnosti Janafa.  Na to je, kako su još ranije isticali iz Janafa, utjecao završetak velikog investicijskog ciklusa te kompanije. Janaf je 2014. završio velike investicijske projekte na terminalima Omišalj i Žitnjak u ukupnom iznosu od 642 milijuna kuna, a time je završen veliki investicijski ciklus tvrtke vrijedan ukupno oko milijardu kuna, podaci su iz financijskih izvješća Janafa, iz kojeg su najavili da i u ovoj godini nastavljaju s investicijskim projektima vezanim uz gradnju podmorskog naftovoda otok Krk-kopno i dogradnju Terminala Omišalj.

You may also like