Home Energetika Jaki dolar zakočio cijenu nafte ispod razine od 55 dolara

Jaki dolar zakočio cijenu nafte ispod razine od 55 dolara

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 55 dolara, zakočene jačim dolarom koji je neutralizirao kašnjenje obnove libijskog izvoza i očekivanja smanjene prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,98 dolara. U petak je zaključila zatvaranje u plusu 1,19 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 51,69 dolara. U petak je zaključila zatvaranje u plusu jedan dolar. Na kraju prošlog tjedna cijene su poduprle nove naznake da se veliki proizvođači spremaju smanjiti proizvodnju u skladu s dogovorom postignutim krajem studenog. Tako je Rusija u petak objavila da su sve njezine naftne kompanije, uključujući vodećeg proizvođača Rosneft, pristale smanjiti proizvodnju.

Ostali veliki proizvođači, poput Saudijske Arabije i Kuvajta, već su obavijestili klijente da će u siječnju smanjiti isporuke. Na početku predzadnjeg tjedna u godini tržišta nafte zakočio je pak jači dolar nakon odluke američke središnje banke o podizanju ključnih kamatnih stopa i nagovještaja da bi ih Fed u 2017. mogao podići i tri puta. U takvom je okruženju zelena novčanica danas ojačala 0,8 posto prema košarici ključnih svjetskih valuta,

Jači dolar koči potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta. Protuteža jačanju dolara bilo je kašnjenje očekivanog povećanja libijskog izvoza. Tako je krajem prošlog tjedna službeno objavljeno da je ponovo otvoren dugo blokirani cjevovod s naftnih polja El Šarara i El Fil da bi potom stigla informacija o blokadi obnove proizvodnje na El Filu.

Dodatno cijene podupiru očekivanja da će proizvođači sukladno dogovoru s kraja studenog smanjiti proizvodnju kako bi obuzdali prekomjernu ponudu. “Ulagači očekuju relativno visoku razinu poštivanja sporazuma o smanjenju proizvodnje, što bi trebalo solidno poduprijeti cijene”, istaknuli su u ponedjeljak analitičari banke ANZ.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 51,29 dolara, što znači da je bila 33 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Related Posts