Jadranski naftovod ima gotovo trideset posto veću dobit

Jadranski naftovod (Janaf) u prvom je tromjesečju ove godine poslovao s neto dobiti u iznosu od 68,5 milijuna kuna, što je za 27,5 posto više nego u istom razdoblju lani, a 38,7 posto više od plana, pokazuju podatci iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u srijedu.

Ukupni prihodi Janafa u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 182,7 milijuna kuna, što je za 4,2 posto više od prvog lanjskog kvartala, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 8,4 posto, na 99,2 milijuna kuna. Tako je bruto dobit iznosila 83,5 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 24,4 posto, a 35,3 posto više od plana.

Prihodi od temeljne djelatnosti Janafa – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata – u prvom tromjesečju ostvareni su u iznosu od 179,8 milijuna kuna, što je 4,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a 8 posto više od plana.

Na inozemnom tržištu ostvareno je 128,2 milijuna kuna ili 71,3 posto prihoda od temeljne djelatnosti što je na razini ostvarenja prošle godine i 13 posto više od plana temeljem većeg ostvarenja od planom predviđenog za inozemne kupce, navodi Uprava Janafa u obrazloženju izvješća.

U prihodima od temeljne djelatnosti najznačajniji su prihodi od transporta nafte koji su u prvom kvartalu iznosili 115 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 10,8 posto. To je rezultat većeg obujma transporta nafte kako za domaće tako i za neke inozemne kupce. U odnosu na plan bilježi se povećanje od 12,2 posto zbog većeg obujma transporta inozemnih kupaca od planom predviđeni, navodi Uprava.

Po podatcima iz izvješća, cjevovodima Janafa u prvom je tromjesečju transportirano ukupno 1,7 milijuna tona nafte, što je 29,5 posto više nego godinu ranije. Pritom se snažan rast bilježi kod transporta za domaće kupce, za čak 362,4 posto, no količinski je riječ o 467 tisuća tona, dok je za inozemne kupce transportirano 1,3 milijuna tona nafte, ili 2,4 posto više nego u prvom tromjesečju 2016. godine.

Od skladištenja nafte i naftnih derivata Janaf je u prvom kvartalu ove godine ostvario prihode u iznosu od 64,8 milijun kuna, koji tako u ukupnim prihodima od temeljne djelatnosti imaju udio od 36 posto. U prva tri mjeseca ove godine Janaf je u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu uložio 83,7 milijuna kuna. Ukupno ugovoreni a neizvršeni radovi i usluge do kraja ožujka ove godine iznose 341,8 milijuna kuna.

You may also like