Home Hrvatska Jadranka Kosor zadovoljna nadnevkom izbora, još ne zna na kojoj će listi biti

Jadranka Kosor zadovoljna nadnevkom izbora, još ne zna na kojoj će listi biti

by Agencije

Bivša premijerka Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak kako će se vjerojatno kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima, no još uvijek ne želi otkriti na čijoj listi. “Danas imam još jedan razgovor, a ako to završi kako mislim da će završiti, onda ću vjerojatno biti jedna od kandidatkinja na izborima”, kazala je Kosor u emisiji Oporbeni zarez Hrvatskog radija.

Neće na izbore sa SDP-om Na pitanje na kojoj će se listi kandidirati, odgovorila je kako to još uvijek ne može reći, no odbila je nagađanja da će na izbore sa SDP-om. “Bila sam predsjednica HDZ-a i HDZ-ove vlade. Drago mi je da je premijer Milanović promijenio mišljenje i nedavno izjavio da je možda bio preokrutan u vrijeme dok je bio šef oporbe, a ja predsjednica Vlade. Mislim da je to dobro, smatram da bi svi budući premijeri trebali uvesti praksu, koju ja nisam stigla uvesti jer sam imala premalo vremena, da se povremeno konzultiraju i s bivšim premijerima, pogotovo kad je teška situacija kao što je bila ova s izbjeglicama”, rekla je Kosor.

Odluku kojom je Vrhovni sud poništio presudu u slučaju Fimi medija i suđenje vratio na početak Kosor nije željela komentirati. Poručila je kako je to stvar pravosuđa, no još je jednom odbacila optužbe odvjetnika Ive Sanadera da je riječ o političkom procesu koji je pokrenula kao premijerka.

Sanaderovi odvjetnici konstruiraju “Oni koji to govore žele od javnosti sakriti da se ne radi o konačnim odlukama, nego da se i u prethodnom slučaju vezanom za odluku Ustavnog suda i u ovom slučaju radi o suđenjima koja će krenuti ispočetka. O političkom procesuiranju ne može biti govora. Razumijem da odvjetnici, kao oni koji brane svoje optuženike, mogu raditi sve, mogu konfabulirati, konstruirati, izmišljati jer je to njihov posao, a premijeri moraju raditi samo jedno – braniti pravnu državu i raditi svoj posao u skladu s Ustavom i zakonom, što znači da ni DORH niti USKOK premijer ne može pritiskati da nešto procesuira, kao što ga ne smije pritiskati ni da nešto ili nekoga ne procesuira”, rekla je.

Kosor je i dalje uvjerena da Sabor nije trebalo raspuštati prije rasprave o izbjegličkoj krizi, koja je, smatra, trebala iznjedriti stav s kojim bi Hrvatska nastupala pred tijelima EU. “Mislim da se tada trebalo inzistirati na tome da se dogovori s opozicijom jer će ta tema dočekati iduću Vladu, koja god bila”, kazala je.

Iako smatra da je “na početku bilo lutanja”, Kosor kaže kako je situacija s izbjeglicama sada dobra, ali i upozorava kako ne postoji odgovor na razini EU. “Upravo zbog toga toga trebali bismo pokazati razinu odgovornosti, to nije problem koji se može riješiti u Hrvatskoj i nikako ne u predizbornoj kampanji”, kaže.

Kosor očekuje da se u kratkoj kampanji za parlamentarne izbore građanima neće predočiti rješenja za goruće probleme visokog javnog duga i deficita. “Neće se reći ništa od toga, nego će se, kao što vidimo, davati obećanja, a neće se odgovoriti na pitanje kako ćemo ta obećanja ispuniti, jer ako ćemo smanjivati poreze, onda nećemo moći povećavati prava”, ocijenila je Kosor i dodala kako kratka kampanja ide na ruku velikim strankama, jer se ostalima ne ostavlja prostor u kojem bi otvorili teme važne za život građana.

Komentirala je i rad saziva Hrvatskog sabora na odlasku, ocijenivši nedopustivim što su nedovršene ostale velike teme poput ustavnih promjena, zakona o referendumu i zakona o financiranju političkih stranaka. Smatra kako je saziv na odlasku obilježilo “ekstremno puno svađa i praznih rasprava” te ocijenila kako je “apsurdno da neki od zastupnika koji su se minimalno pojavljivali, koji su govorili ukupno pet puta, pretendiraju voditi državu”.

Related Posts