Jadranka Kosor: Kako to da Sanader proziva mene, a ne svjedoke

S bivšom premijerkom Jadrankom Kosor Tihomir Ladišić je u ponedjeljak razgovarao o aktualnim pregovorima HDZ-a i MOST-a s Tihomirom Oreškovićem, ali i o izjavama Ive Sanadera, koji ju je optužio za “politički progon”.

“Mislim da nitko ne zna je li ovo veliko finale pregovora, rokovi pomalo istječu, ako se sjednica Hrvatskog sabora sazove za 18., rokovi su na knap. Na prvoj sjednici naravno ne mora se birati Vlada, ali to bi bilo jako neuobičajeno u odnosu na prije”, rekla je. “Ono što je gotovo nevjerojatno u ovom napetom trileru, jest da se zapravo iz vidokruga potpuno izgubio program Vlade. Da bi mandatar mogao predstaviti ministre, mora predstaviti i program vlade, a još nema niti “sporazuma o suradnji”, kako ga zovu u MOST-u, i tu je nejasno. “Oni moraju za sve partnere pojedinačno osigurati njihove sporazume”.

Rekla je i da se trenutačno ne govori o najvažnijim prvim potezima, nego odmah o funkcijama, odnosno foteljama. “Kako će se doći do usuglašenog programa koji bi trebao donijeti nužne reforme, o kojima više nitko sad ne govori?”, rekla je i dodala da se nije napravila ni najjednostavija reforma, u kojoj se zakonom treba odrediti manji broj ministarstava, kako su i najavljivali.

Ovi pregovori nisu o reformskim potezima, nego o pozicijama, smatra Kosor. “Onaj koji bi trebao nositi najviše tereta, on na neke od pregovora nije ni dolazio”, rekla je o Oreškoviću i zapitala se kako će davati veto na osobe koje ne poznaje. U ovim pregovorima se ne radi o dobirm i lošim sortama krumpira, pa izjava Karamarka o ‘mijenjanju ministarstava’ govori koliko je ovaj posao ozbiljno shvaćen, smatra o izjavama šefa HDZ-a u ponedjeljak, koje je dao prije sjednice Predsjedništva, a možete ih pronaći OVDJE. “Kako bi bilo da MUP MOST sada mijenja za okoliš ili nešto drugo? To nije ozbiljno”, rekla je.

Upitana je i o bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Sanader je, podsjećamo, u ponedjeljak, iznoseći obranu u slučaju “Planinska”, rekao među ostalim da je žrtva političkog progona kojeg je inicirala Jadranka Kosor. Detaljno govoreći o svoja dva mantada na čelu HDZ-ove Vlade te odlasku iz politike, Sanader je ponovio i da je žrtva političkog progona koji je inicirala njegova zamjenica Jadranka Kosor, te bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. “Bio sam samo počasni predsjednik HDZ-a i u tom sam svojstvu dočekao predsjedničke izbore 2009.”, podsjetio je među ostalim. “Kosor je sazvala sjednicu predsjedništva na kojoj je donesena odluka da me se izbriše iz stranke.” Sve izjave Sanadera možete pronaći OVDJE.

Kosor kaže da je jedini motiv u ovim izjavama obrana. “Ja ga razumijem, i njegove odvjetnike, njima je jedini cilj obraniti ga. Neću ulaziti u detalje jer to nije primjereno, ali je neobično da ponovno govori o meni i o Bajiću. Motiv je obrana, ali neobično je da se ponovno koncetrira na mene, a ne na svjedoke koji su ga teško teretili. Ja ga nisam ni u jednom slučaju teretila, nego sam, kad bih i bila pozvana kao svjedok, govorila ono što znam, a to je da sam kao predsjednica Vlade radila svoj posao u skladu s Ustavom. “Politika, premijer ni Vlada – nitko ne smije utjecati na glavnog državnog odvjetnika, ravnatelja USKOK-a ili na policiju. To je tako nakon svih izmjena zakona. Tadašnji ravnatelj je današnji glavni državni odvjetnik Cvitan, i on ovim optužbama (op.a. Sanader) optužuje i Cvitana.” “Istrage o slučajevima koji traju otvorene su davno prije sastanka o kojem on govori”, rekla je Kosor.

You may also like