Home Hrvatska Jadranka Kosor: Arbitraža je mrtva

Jadranka Kosor: Arbitraža je mrtva

by admin

Arbitražni sporazum je mrtav, rekla je saborska zastupnica Jadranka Kosor za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” od subote i zauzela se za to da se premijeri dviju zemalja sastanu i dogovore nov način rješavanja graničnog prijepora nakon afere zbog koje je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka.

Kosor je kao tadašnja hrvatska premijerka 2009. godine potpisala arbitražni sporazum s tadašnjim slovenskim premijerom, a danas predsjednikom Borutom Pahorom nakon višemjesečne slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom koje je Ljubljana uvjetovala rješenjem graničnog prijepora načinom koji bi odgovarao Sloveniji.

U sadašnjoj situaciji, kad je službeni Zagreb odlučio da se Hrvatska povlači iz arbitraže, a nadomjesni arbitar kojega je imenovala Slovenija također je podnio ostavku, bilo bi najbolje da problem u dijalogu pokušaju riješiti dva premijera, smatra Kosor.

Takav je prijedlog hrvatskog premijera Zorana Milanovića slovenski premijer Miro Cerar prošli tjedan uvjetno prihvatio, uz dodatak da Hrvatska ne može izaći iz arbitraže i da bi sastanak u sadašnjem trenutku bio neproduktivan te bi bio moguć tek pošto se odluči o o nastavku arbitraže koja mora završiti obvezujućom presudom.

Što se tiče objavljenih tajnih razgovora bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Slovenije Simone Drenik, Kosor je uvjerena da su autentični i da se ne radi o manipulaciji. “Nitko nije pobijao autentičnost tih razgovora iz kojih je vidljivo da se je slovenski arbitar dogovarao s najmanje dva druga suca u arbitraži”, rekla je Kosor.

Sudionici u toj raboti sa slovenske strane “udarili su po jednoj od najvećih vrijednosti EU-a, a to je neovisno pravosuđe i sudstvo”, rekla je Kosor te zaključila “Sada je sve gotovo. Arbitražni sud, pa i sama ideja arbitražnog sporazuma kompromitirani su i uništeni”.

Related Posts