Home Hrvatska Jadranka Kosor se želi sučeliti sa Karamarkom i Milanovićem

Jadranka Kosor se želi sučeliti sa Karamarkom i Milanovićem

by admin

Gošća Novog dana Tihomira Ladišića bila je nezavisna zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Koliko je zanimljiv datum izbora i može li on nekoj od stranaka više pomoći ili odmoći? “Neće nikome ni pomoći ni odmoći. Ovo vrijeme me podsjeća na 2011. kad su iz oporbe, ali i Ivo Josipović tražili datum izbora. Izbori su tada mogli biti u ožujku 2012. pa su bili u prosincu 2011. I sada mogu biti sredinom veljače, vremena ima, ustavni rokovi nisu promašeni. Nije bilo potrebe za izvanrednom sjednicom Hrvatskog sabora, sav posao se mogao obaviti i u redovitom zasjedanju”.

Je li 15.11. datum koji se pokušava pogoditi s objavom rezultata trećeg kvartala BDP-a, može li vladajući na krilima tih rezultata dobiti izbore? “Mislim da je cijela hrvatska politička scena cijelu ovu godinu u kampanji. Tu vlada jedna kakofonija. Glasači koji tradicionalno glasaju za veće stranke će tako glasati opet. I moja vlada je imala rast, ali tada je malo koga to zanimalo. Vladajući imaju možda pogrešnu percepciju da će ovime izazvati oduševljenje. Mislim da kalkuliranje s izborima i dovođenje u središte pozornosti kolone u Vukovaru je loše. Uvijek su prijašnji izbori, tj. kampanje, trajale u to vrijeme. Tada su sve stranke prekidale kampanje i tamo dolazile. Nitko nije govorio za mikrofonom”.

Što ako izbori budu prije, a što ako budu poslije Vukovara? “To znači da do 18. studenog ne bi bila formirana vlada i da bi ta kolona sjećanja bila mjesto gdje bi se osobito pazilo tko s kim hoda i tko se s kim našao i bilo bi mjesto razgovora o političkim dogovorima. To bi bilo poražavajuće. U Vukovar dođe tko dođe. Bilo kakva manipulacija s tim danom bi bila katastrofa”.

Kakav je predizborni posao dvije stranke, tko je bio uspješniji? “HDZ je u načelu uvijek išao sam na izbore. Sada je popularno okupiti sve. To nije dobro za ono što dolazi bez obzira tko pobijedio. Nitko neće dobiti apsolutnu većinu i tom će se vlaku s bezbroj vagona morati prikljuičiti još neki. To znači nove zahtjeve. Svatko tko govori da se koalicije sklapaju samo zbog načela, ne govori istinu. Svaka stranka, pogotovo manje, nešto traže. Dosta sam zabrinuta”, ističe Kosor za N1Televiziju.

Tko ima veću apsorpcijsku mogućnost i mogućnost za sklapanje koalicija? “To ćemo znati kad budu prebrojani svi listići. Sada ovi mali blokovi šalju signale da bi mogli sa svima. I Čačić i Josipović npr. Nije me iznenadila izjava Josipovića da bi mogao koalirati čak i s HDZ-om i Karamarkom. Dan prije unutarstranačkih izbora u HDZ-u 2012. Josipović je stao na stranu sadašnjeg šefa HDZ-a. Njegova koalicija može i sa desnim blokom. U slučaju Čačića, ja mislim da je to pošten odnos prema biračima jer kaže da može i s jednima i drugima. Holy je krenula s izjavom da nikako ne može s SDP-om i sad je malo ublažila. Bit će to najneizvjesniji izbori ikada”.

Koja je vaša pozicija oko izlaska u izbore? “Nisam još odlučila. Jako mi je teško. Ja imam dosta poziva. Imam dosta prijedloga, dosta su to i razumni prijedlozi. Kao što znate i Čačić je rekao da bi volio ići sa mnom u neki dogovor. Ja sam s Čačićem puno puta razgovarala, s Josipovićem nisam. Tu je Čačić dosta otvoren. Mene ograničava moja prijašnja pozicija, ja sam desni centar i ako u tom okviru pronađem mogućnost onda ću ići i da mogu govoriti o stvarima koje mislim da su važne za državu. Središte pozornosti bi trebalo biti kako smanjiti deficit, javni dug, mirovinska reforma, regionalni ustroj… to je dužnost svake vlade”.

Mogu li treće, male stranke pronaći dovoljno glasača? “Možda je moguće jer ako veliki nametnu ove teme gdje se slikovito lome kosti… ako tu sve te treće kombinacije… s nekima i ja razgovoram. Ako budu imali dovoljno kvalitetnih tema i pojedinaca onda možda. Bilo bi dobro da ti neki treći budu presudni i da programima mogu utjecati na formiranje vlasti”.

Očekuje li javnost sučeljavanje Karamarka i Milanovića? “Ne samo to, nego su pravila za praćenje elektroničkih medija, da zovu kandidate na sučeljavanje. Oni se ne moraju odazvati, ali strašno bih to voljela. Voljela bih se na neki način izboriti da budem među tim kandidatima koji će biti pozvani. Voljala bih se sučeliti s Karamarkom i Milanovićem”.

Je li loš znak za hrvatsku vanjsku politiku oštar odgovor predsjednice na kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a? “To nije dobra poruka zato što nakon dugo vremena Hrvatska jest u tom bloku država koje imaju šanse za kandidaturu. Mi sada imamo i kandidatkinju. Argument da smo preblizu izborima nije argument. Ja sam protiv te ideje da u izbornoj godini Vlada zapravo ne može raditi. Na nas gledaju kao na državu. Nikada nigdje nisu gledali Hrvatsku kao oporbu i vladajuće. Ovo kandidatkinji sigurno ne povećava šansu. Pantovčak očekuje dogovor oko izbora veleposlanika, ali ovo ne. To je trebalo dobro dogovoriti i bilo bi dobro da postoji neka vrsta suglasja. Sve druge zemlje su već u kampanji.

Vidite li mogućnost nastavka bilateralnih pregovara oko graničnog pitanja sa Slovenijom? “Prije ili kasnije će se morati ponovno razgovarati. Bilo bi jako važno da su do sada već bili za stolom oba premijera. Važno je da slovensko vodstvo shvati da je za nas nemoguće sudjelovati u jednom urušenom procesu. Slovenija je narušila vrijednosti Europske unije, a to je vladavina prava. Za nas niti sporazum niti arbitažni sud zapravo ne postoje”, zaključila je Kosor.

Related Posts