Jacenjuk preživio političku krizu, ali ostaje neizvjesnost

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk prevladao je dosad najveći izazov svojoj vladavini, rekli su u srijedu zastupnici, ali pred njim je još uvijek teška zadaća provedbe reforma koje traže zapadni sponzori.

Komentari nekoliko zastupnika upućuju na smjer kojim pušu politički vjetrovi, nekoliko tjedana nakon što je Jacenjuk preživio glasovanje o povjerenju i utišao pozive za ostavku. SAD i istale zapadne sile traže od vlasti u Kijevu da ostane ujedinjena radi provedbe reformi, potrebnih da bi Ukrajina dobila novih 1.7 milijarda dolara pomoći MMF-a i držala ratom pogođeno gospodarstvo iznad površine.

No, Washington i MMF sve su nestrpljiviji zbog slabih rezultata vlade, osobito u borbi protiv korupcije. MMF je čak upozorio da bi mogao obustaviti pomoć ako se stvari ne poboljšaju. Ako se Jacenjuk održi, Ukrajinom će i dalje vladati premijer čija je popularnost pala na jedan posto i protiv koga je većina zastupnika, što će vjerojatno produžiti političku nestabilnost. “Jacenjuk će ostati na vlasti iduća tri do četiri mjeseca. Stvari su jednostavne, zasad nema dovoljno glasova da ga se smijeni i postavi nekog drugog”, rekao je Oleksij Hončarenko, zastupnik iz stranke predsjednika Petra Porošenka.

Iako vodi vladu u koaliciji s Jacenjukovom Patriotskom frontom, Porošenkova stranka pokušala joj je u veljači izglasati nepovjerenje. Kada to nije prošlo, počela je tražit moguću zamjenu Jacenjuku. Pokušaji da se promovira tehnokrat, ministrica financija Natalija Jaresko, koju Washington hvali kao reformatora, ovog su tjedna propali. “Ukrajinski čelnici mjesecima se vrte u krugu unutarnjih političkih sukoba i neodlučnosti oko toga kako obnoviti jedinstvo, povjerenje i učinkovitost u reformskoj koaliciji, kako ponovno osnažiti vladu i njezin program”, izjavila je u utorak pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland.

Za izglasavanje nepovjerenja Jacenjukovoj vladi bila su u veljači 194 zastupnika, a traženi minimum je 226 glasova, što znači da vlada više ne može biti smijenjena do kraja sadašnjeg saziva parlamenta u srpnju. Jacenjuk, koji se na političkoj sceni pojavio nakon prosvjeda na Majdanu 2014. i vodi drugu najveću ukrajinsku stranku, izazvao je zastupnike da ga smjene ili da nađu održivu alternativu. Nakon što je Jareško ispala iz utrke, Porošenko bi mogao krenuti u novi pokušaj svrgavanja Jacenjuka i postaviti bliskog saveznika, predsjednika parlamenta Volodimira Grojsmana. “Porošenko je odlučan smijeniti Jacenjuka, no zasad se suzdržava jer nema dovoljno glasova za imenovanje novog premijera”, rekao je izvor iz Porošenkova bloka.

You may also like