Home Energetika Jačanje ljetne potražnje podiglo cijenu nafte za oko dva posto

Jačanje ljetne potražnje podiglo cijenu nafte za oko dva posto

by admin

Analiza tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle jer su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u oštro pale, što ukazuje na jačanje potražnje na početku ljetne sezone putovanja. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla na 86,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel na 83,16 dolara.

U fokusu trgovaca prošloga su tjedna bili podaci o potražnji na početku ljetne sezone putovanja u SAD-u. Ministarstvo energetike objavilo je da su zalihe sirove nafte u prethodnom tjednu pale za 12,2 milijuna barela, znatno više nego što se očekivalo, a smanjile su se i zalihe benzina, za 2,2 milijuna barela.

S druge strane, vjeruje se da će uskoro početi pregovori na Bliskom istoku između Izraela i palestinskog Hamasa, što znači da se smanjuje rizik od poremećaja proizvodnje nafte u tom dijelu svijeta.

U fokusu trgovaca bili su prošloga tjedna i podaci o zapošljavanju u SAD-u. U petak je objavljeno da je u lipnju u SAD-u otvoreno 206.000 novih radnih mjesta, nešto više nego što se očekivalo, ali manje nego mjesec dana prije.

Pritom su na niže revidirani podaci o rastu broja zaposlenih prethodnih mjeseci, a stopa nezaposlenosti porasla je na 4,1 posto. Ti podaci podržali su teze da bi usporavanje rasta tržišta rada moglo dovesti do smanjenja pritiska na rast plaća i potrošnje, što bi, pak, moglo dovesti do slabljenja inflacijskih pritisaka.

Sve to otvorilo bi prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamata, pa su ojačale špekulacije o tome da će Fed smanjiti cijenu novca već u rujnu.

To bi moglo podržati rast gospodarstva, a time i potražnje za ′crnim zlatom′.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine – na londonskom tržištu više od 12, a na američkom tržištu oko 16 posto.

Related Posts