Jačanje kune u ovoj godini začudilo stručnjake

Iako jačanje kune traje već dvije godine, trend kojem svjedočimo u prvom tromjesečju ove godine začuđuje i financijske stručnjake.

Tijekom prošlog tjedna tečaj kune prema euru spustio se sve do 7,40 kuna. To je najniža razina tečaja od rujna 2012. godine. Pogled u podatke Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuje kako kuna gotovo neprekidno jača od početka ove godine. Od kraja prošle godine hrvatske je valuta prema zajedničkoj europskoj ojačala za čak 1,74 posto. Iako je srednji tečaj u petak ponešto porastao na 7,42 kune, trend je i dalje neumoljiv.

“Jačanje kune bilo je očekivano s obzirom da s oporavkom gospodarstva dolazi i do priljeva deviza, no ovakva jačina aprecijacijskih pritisaka na kunu, posebno u prvom tromjesečju, iznenadila je i tržište. Podrška jačanju kune dolazi iz dva smjera: prvi je fundamentalni i ogleda se u boljem makroekonomskom okružju, a drugi su vrlo česte korporativne ponude deviza, što zbog investicija ili transakcija”, tumači Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke.

Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić ukazuje da kuna jača već dvije godine, a tijekom 2015. taj je trend nakratko bio prekinut zbog konverzije kredita u švicarskom franku. Prema njegovu mišljenju, na jačanje kune utjecala je povoljna situacija na međunarodnim tržištima kapitala što je smanjilo pritisak na razduživanje domaćih sektora – države, poduzeća i banaka – te poboljšanje na tekućem računu platne bilance zbog rasta izvoza. Kako je HNB branitelj tečaja, intervenciju središnje banke kojom bi se zaustavilo ili barem ublažilo jačanje domaće valute može se očekivati ako tečaj padne ispod 7,40 kuna, neslužbeno se čuje, a prenosi Poslovni dnevnik.

“Stabilna kretanja uz nastavak trenda aprecijacije prosječnog tečaja vidimo i u nastavku godine”, kaže ekonomski analitičar Erste banke Alen Kovač. Tečaj će se, po njegovoj ocjeni, kretati u rasponu od 7,35 do 7,55 kuna. U Raiffeisenu vide tečaj do kraja lipnja na 7,40 kuna. “Slabljenje aprecijacijskih pritisaka moguće je zbog isplate dividenda stranim vlasnicima hrvatskih poduzeća, ali tada ćemo već zakoračiti u turističku sezonu što će opet ojačati potražnju za kunama”, kaže Zrinka Živković Matijević.

You may also like