Home TribinaAnalize Jačanje kineske potražnje podiglo cijenu nafte

Jačanje kineske potražnje podiglo cijenu nafte

by Energypress.net

Analiza tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer trgovci očekuju rast kineske potražnje, dok su zabrinutosti u vezi recesije u zapadnim gospodarstvima bile u drugom planu. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je na 87,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 81, 30 dolara.

Rast cijena drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će se, nakon ukidanja strogih covid mjera, ubrzati rast kineskog gospodarstva. A to će potaknuti i potražnju za naftom, s obzirom da je Kina najveći svjetski uvoznik ‘crnog zlata’.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira da će, zahvaljujući Kini, globalna potražnja za naftom u ovoj godini dosegnuti rekordnih 101,7 milijuna barela dnevno, a kineski oporavak očekuje i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Cijene nafte podržava i nada da američka središnja banka neće podići kamatne stope na tako visoke razine kakve očekuju čelnici Feda.

Naime, većina čelnika Feda ovih dana poručuje da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

No, trgovci na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi 4,89 posto.

Uz to, trgovci se nadaju da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju.

Podršku cijenama pruža i pad vrijednosti dolara prema košarici valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je od početka godine 1,4 posto, na najniže razine od lipnja prošle godine.

A to podržava potražnju jer slabljenje dolara jača kupovnu moć onih koji kupuju naftu drugim valutama.

Related Posts