Jačanje dolara pozvalo ulagače na oprez

Čeka se povećanje kamatnih stopa u SAD-u

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, a trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati, s obzirom da se očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u, ali i nekim drugim gospodarstvima. Na azijskim se burzama trguje suzdržano jer se jučer na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, pa ulagačima nedostaje smjernica.

Na samom početku trgovanja većina burzovnih indeksa zamjetno je porasla, no kasnije su tržišta izgubila na zamahu, pa su indeksi zaronili u negativno područje.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača jer je sve jasnije da će zbog visoke inflacije američka središnja banka morati povećati ključne kamatne stope, što bi moglo usporiti oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na to je jučer upozorio i kineski predsjednik Xi Jinping.

I dok je većina azijskih burzovnih indeksa pala, cijene dionica porasle su u Šangaju, što se zahvaljuje daljnjim monetarnim poticajima kineskom gospodarstvu.

Jučer je, nakon izvješća o usporavanju rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, kineska središnja banka smanjila kamate za 0,10 postotnih bodova kako bi potaknula kreditiranje.

Tim više što se može očekivati daljnje usporavanje oporavka, s obzirom na ′zatvaranje′ nekoliko gradova zbog širenja omikron varijante koronavirusa, koji se pojavio i u Pekingu.

Zbog toga su vlasti pozvale građane da ne putuju tijekom praznika za Lunarne nove godine od 31. siječnja do 6. veljače.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,85 posto, na 87,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,20 posto, na 84,80 dolara.

You may also like