Izvršni direktor HSBC-a također ima račun u švicarskoj podružnici

Ženeva – Najveća europska banka HSBC potvrdila je da njezin izvršni direktor Stuart Gulliver ima bankovni račun u Švicarskoj koji je otvoren 1998. godine radi uplata bonusa.

Najveća europska banka HSBC potvrdila je da njezin izvršni direktor Stuart Gulliver ima bankovni račun u Švicarskoj koji je otvoren 1998. godine radi uplata bonusa, odgovorivši tako na članak u listu Guardian u kojem se navodi da Gulliver ima švicarski račun na kojemu je 2007. bilo 7,6 milijuna dolara.

Glasnogovornica banke poručila je u ponedjeljak da je Gulliver otvorio račun kada je živio i radio u Hong Kongu radi uplata bonusa. Cijeli porez na bonuse plaćen je u Hong Kongu i Gulliver je dobrovoljno obavijestio britanske porezne vlasti o svom švicarskom računu, rekla je glasnogovornica. Dodala je da je račun otvoren 1998. na ime panamske tvrtke zbog povjerljivosti, te da “to nije imalo drugu svrhu, da nije dovelo do poreznih ili drugih koristi”. Nije otkrila iznos novca na računu.

HSBC nalazi se pod povećalom nakon optužbi da je njegova privatna švicarska banka pomagala klijentima u izbjegavanju poreza. Gulliver je priznao propuste u švicarskoj podružnici HSBC-a u razdoblju do 2007. godine, te se ispričao investitorima i kupcima. Istaknuo je, međutim, da je poslovanje transformirano i da su sada standardi na očekivanoj razini.

Prema izvješću Guardiana, Gulliver je naveden kao stvarni vlasnik računa u švicarskoj podružnici HSBC-a u ime kompanije Worcester Equities, anonimne tvrtke registrirane u Panami, a na računu je 2007. bilo od 7,6 milijuna dolara. Najveća europska banka izvijestila je danas i da je u prošloj godini ostvarila pad dobiti od 17 posto, na 18,7 milijardi dolara, manje nego što su analitičari procjenjivali. Pritom se poslovodstvo HSBC-a još jednom ispričalo zbog nepravilnosti u švicarskoj podružnici banke.

You may also like