Izvoz i potrošnja kućanstava motori su rasta BDP-a Europe

Izvoz i potrošnja kućanstava bili su glavni motori rasta europskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, za 0,4 posto u EU te za 0,3 posto u eurozoni u odnosu na prethodno tromjesečje, izvijestila je u utorak europska statistička agencija EUROSTAT.

Eurostat je time potvrdio preliminarne procjene iz kolovoza a brojke ukazuju na usporavanje aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,5 posto i u EU i u eurozoni.

U razdoblju od travnja do lipnja neto doprinos vanjskotrgovinske razmjene rastu BDP-a 28-člane Unije na tromjesečnoj razini iznosio je 0,3 postotnog boda a udio potrošnje kućanstava 0,2 postotna boda.

Doprinos ulaganja kompanija rastu bio je neutralan dok su zalihe snizile stopu rasta za 0,1 postotnog bod, navodi EUROSTAT u drugim procjenama za razdoblje od travnja do lipnja.

Pritom je izvoz u EU u drugom tromjesečju porastao za 1,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je gotovo stagnirao, uz stopu rasta od 0,1 posto. Uvoz je uvećan 0,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje kada je također gotovo stagnirao.

Potrošnja kućanstava u EU usporila je u drugom tromjesečju na 0,4 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Bruto ulaganja u fiksnu imovinu uvećana su skromnih 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

U eurozoni je neto doprinos vanjskotrgovinske razmjene rastu BDP-a iznosio 0,4 postotnog boda a udio potrošnje kućanstava 0,1 postotni bod. Doprinos bruto ulaganja bio je neutralan kao i EU a negativan doprinos zabilježen je u stavci zaliha koje su snizile stopu rasta za 0,2 postotnog boda.

Izvoz je pritom uvećan 1,1 posto, nakon stagnacije na početku godine. Uvoz je uvećan 0,4 posto dok je u prethodnom tromjesečju neznatno smanjen.

Potrošnja kućanstava osjetno je usporila, na 0,2 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca. Bruto ulaganja u fiksni kapital stagnirala su u odnosu na prethodno tromjesečje kada su porasla 0,4 posto.

Eurostat je potvrdio i početnu procjenu godišnjeg rasta EU i eurozone u drugom tromjesečju, od 1,8 odnosno 1,6 posto prema sezonski prilagođenim podacima. Time se tempo rasta u oba područja zadržao na razini prethodnog tromjesečja kada je iznosio 1,9 odnosno 1,7 posto.

Najsnažniji je doprinos rastu EU na godišnjoj razini dala potrošnja kućanstava, od 1,2 postotnog boda. Slijede ulaganja kompanija s udjelom u rastu od 0,4 postotnog boda. Blago je pozitivan bio i doprinos zaliha, od 0,2 postotnog boda.

Trgovinska razmjena neto je pak na godišnjoj razini snizila stopu rasta za 0,2 postotnog boda. Izvoz je pritom u EU na godišnjoj razini u drugom tromjesečju poskočio 2,7 posto a uvoz 3,5 posto. Potrošnja kućanstva uvećana je 2,1 posto a ulaganja kompanija 1,9 posto.

U eurozoni je doprinos potrošnje kućanstava gospodarskom rastu u drugom tromjesečju iznosio 0,9 postotnih bodova, a doprinos bruto ulaganja pola postotnog boda. Trgovinska razmjena neto snizila stopu rasta za 0,2 postotnog boda.

Udio zaliha bio je neutralan, pokazuju podaci Eurostata. Izvoz je pritom na godišnjoj razini uvećan 2,2 posto a uvoz 2,8 posto. Ulaganja kompanija porasla su 2,4 posto a potrošnja kućanstava 1,7 posto.

Među zemljama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao najveći je rast u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca prema sezonski prilagođenim podacima zabilježila Rumunjska, od 1,5 posto. Slijedi Mađarska s jedan posto, te Češka, Poljska i Slovačka s po 0,9 posto.

Hrvatska je prema sezonski prilagođenim podacima u drugom tromjesečju zabilježila rast od 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Najslabiji su rezultat na tromjesečnoj razini zabilježile Francuska, Italija i Finska gdje su aktivnosti na tromjesečnoj razini stagnirale. Na godišnjoj razini najviše je u drugom tromjesečju poraslo rumunjsko gospodarstvo, za 5,9 posto. Slijede Slovačka, Španjolska i Poljska s 3,7 odnosno, 3,2 i 3,1 posto.

Hrvatsko je gospodarstvo prema sezonski prilagođenim podacima u drugom tromjesečju na godišnjoj razini poraslo 2,0 posto. Pad aktivnosti na godišnjoj razini zabilježila je prema Eurostatu dostupnim podacima samo Grčka, za 0,9 posto. U europskom statističkom uredu izračunali su također da je vodeći europski trgovinski partner SAD u drugom tromjesečju zabilježio 0,3-postotni rast gospodarskih aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti uvećane za 0,2 posto. Na godišnjoj razini američki BDP porastao je u drugom tromjesečju za 1,2 posto, nakon 1,6-postotnog rasta u prva tri mjeseca ove godine.

You may also like

0 comments