Izvještaj MMF-a: Jugoistočna Europa u raljama visoke nezaposlenosti i nedostatka političke volje za reformama

Izostanak reformi i visoka stopa nezaposlenosti ključni su problemi s kojim se suočavaju gospodarstva zemalja jugoistoka Europe, a taj će se trend promijeniti samo strukturnim promjenama i smanjenjem korupcije i birokracije, navodi se u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o 15 godina tranzicije o ovoj regiju koji bi trebao biti objavljen u ponedjeljak.

“Najveća greška ekonomskog modela zapadnog Balkana jest kroničan problem nedovoljnog korištenja ljudskih resursa, odnosno visoke nezaposlenosti”, navodi se u velikom izvještaju MMF-a čije dijelove objavljuje sarajevski “Dnevni avaz”.

U izvještaju se navodi da je stopa nezaposlenosti u zemljama regije najmanje za deset posto viša nego u državama članicama Europske unije te da je to ključni razlog njihova gospodarskog zaostajanja. “Zaposlenost je osobito niska među ženama i mladima, a posebno je to izraženo u BiH te na Kosovu. Zemlje zapadnog Balkana trebaju generirati radna mjesta ako žele obrnuti trend loših ishoda na tržištu rada koji su razlog zaostajanja tolikog broja država”, ističe se u izvještaju.

Strukturne reforme, uključujući privatizaciju neučinkovitih društvenih poduzeća, jedini su odgovor na ovo stanje kako bi se ostvario napredak zemalja regije prema bogatijim državama Europske unije, navodi MMF. Ističe se da je za napredak privatnog sektora kao ključnog motora rasta potrebno riješiti probleme konkurentnosti, uključujući preveliku birokraciju te loše upravljanje. “Bez hrabrog poticaja na nove reforme, zemlje zapadnog Balkana ne mogu očekivati da će privući nova ulaganja koja su potrebna za financiranje brzog i održivog rasta te se izlažu riziku da će zapeti na razini dohotka koji su manji od trećine njihovih bogatijih europskih susjeda”, navodi se u izvještaju MMF-a.

Pri tome se za BiH navode dodatne slabosti države i gospodarstva kao što je primjetni rast siromaštva, sporost u pokretanja poslova i broju procedura, izražena korupcija i loše upravljanje te zaustavljanje kreditnog rasta u posljednjih nekoliko godina.

You may also like