Izvješće o zapošljavanju, FED i pad cijena nafte u fokusu svjetskih burzi

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle jer je izvješće o zapošljavanju pokazalo da američko gospodarstvo stabilno raste, i to bez jačanja inflacije, što znači da nema razloga za povećanje kamata Feda. Dow Jones ojačao je 0,61 posto, na 17.792 boda, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 2.072 boda, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 4.914 bodova.

Jučer objavljeno izvješće pokazalo je da je u ožujku u SAD-u otvoreno 215.000 novih radnih mjesta, nešto više od očekivanja. Pritom su prosječne plaće po satu na godišnjoj razini porasle za 2,3 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u veljači. Ti podaci navode na zaključak da gospodarstvo stabilno raste, bez rizika od jačanja inflacije. “Brojke su solidne u svim segmentima, a mislim da neće promijeniti ništa po pitanju Fedovih procjena”, kaže Jon Adams, strateg u tvrtki BMO.

Nakon izvješća o zapošljavanju, cijene dionica porasle su u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 1,3 posto, ojačao zdravstveni sektor.  Pao je, za 1,4 posto, samo energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za 4 posto jer je sve više sumnje u to da će najveći svjetski proizvođači postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje ′crnog zlata′.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromjesečje, koja će idućih tjedana najviše utjecati na tržište. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prosjeku pale za 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a ponajviše u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,7 milijardi. U cijelom proteklom tjednu S&P 500 porastao je 1,8 posto, dok je Dow Jones skočio 1,6, a Nasdaq indeks 3 posto. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.146 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,71 posto, na 9.794 boda, a pariški CAC 1,43 posto, na 4.322 boda.

Na azijskim burzama u ponedjeljak se trguje oprezno jer dobri gospodarski pokazatelji iz američkog gospodarstva podržavaju tržišta, dok ih pad cijena nafte pritišće. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Singapuru. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Australiji porasli su, pak, između 0,2 i 0,6 posto, dok se u Šangaju i Hong Kongu zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,30 sati u plusu 0,1 posto. Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je u ožujku u SAD-u otvoreno 215.000 novih radnih mjesta, nešto više od očekivanja. Pritom su prosječne plaće po satu na godišnjoj razini porasle za 2,3 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u veljači, što navodi na zaključak da gospodarstvo stabilno raste, bez rizika od jačanja inflacije. “Američko tržište rada je čvrsto, pri čemu pritisak na plaće gotovo i ne raste. To gledamo već dulje vrijeme i ako se nešto ne promijeni, tržište očekuje oprezan pristup Feda kamatnim stopama”, kaže Koichi Yoshikawa, direktor financijskih tržišta u Standard Chartered Bank.

Nedavno je nekoliko dužnosnika američke središnje banke sugeriralo da bi ključne kamate u SAD-u mogle biti povećane već u travnju, no prošloga je tjedna predsjednica Feda Janet Yellen pozvala na oprez pri povećanju cijene novca jer su neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu i dalje prisutne. Zbog toga više gotovo nitko ne očekuje povećanje kamata Feda već u travnju, nego najranije u lipnju, što pozitivno utječe na tržišta dionica.

S druge strane, loše na tržišta utječe pad cijena nafte, nakon poruka iz Saudijske Arabije da neće zamrznuti proizvodnju na postojećim razinama ako to ne učine i drugi najveći svjetski proizvođači, uključujući Iran. Iran je, pak, poručio da ne kani sudjelovati u zamrzavanju proizvodnje sve dok njegov izvoz ne dosegne razine od prije međunarodnih sankcija. Zbog toga je na američkom tržištu u petak cijena barela potonula 4 posto, dok je jutros pala daljnjih 0,9 posto, na 36,46 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena nafte pala 0,7 posto, na 38,40 dolara po barelu.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom nedavnih poruka iz Feda da neće žuriti s povećanjem kamata. Cijena dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 111,50 jena, što je njegova najniža razina u dva tjedna, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 111,65 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se tečaj eura jutros kreće na razinama od petka, oko 1,1390 dolara, nedaleko naviše razine u pet i pol mjeseci od 1,1438 dolara.

You may also like