Izvješće IEA: Stabilizacija ulaganja u energetiku

Analiza
Nakon tri uzastopne godine pada, globalna energetska ulaganja su stabilizirana. Naime, prema najnovijem godišnjem izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), globalne investicije u energetiku u 2018. iznosile su više od 1,8 bilijuna dolara što je slično razini ulaganja u 2017. godini.

Elektroenergetski sektor je treću godinu zaredom privukao više investicija nego industrija nafte i plina. Najveći ulagački skok bilježi se u SAD-u, a potaknut je većom potrošnjom, boljom opskrbom (škriljac) i elektroenergetskim mrežama. To povećanje je smanjilo jaz između SAD-a i Kine koja je i dalje najveće svjetsko ulagačko odredište.

Unatoč stabilizaciji investicija, odobrenja za nove konvencionalne naftne i plinske projekte nisu dostigla ono što je potrebno kako bi se zadovoljio kontinuirani snažan rast globalne potražnje za energijom.

Istovremeno, malo toga ukazuje na značajnu preraspodjelu kapitala u energetsku učinkovitost i čišće izvore koji su potrebni kako bi se investicije uskladile s Pariškim sporazumom i drugim ciljevima održivog razvoja. “Ulaganja u energetiku sada se suočavaju s novim neizvjesnostima, s tržišnim promjenama, ali i onima koje donose politike i tehnologije”, izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e.

“No, krajnji zaključak je da svijet ne ulaže dovoljno u tradicionalne elemente opskrbe kako bi održao današnje obrasce potrošnje, kao ni u čišće energetske tehnologije kako bi promijenio smjer”, naglasio je Birol.

You may also like

0 comments