Izvanredno stanje u Baltimore

U sukobima više stotina prosvjednika i policije u Baltimoreu u ponedjeljak navečer je ozlijeđeno 15 policajaca nakon pogreba crnog mladića koji je umro dok je bio u policijskom pritvoru, prenose svjetske agencije.

Ulice Baltimorea izgledale su u utorak rano ujutro poput ratne zone, prenosi CNN. Gradski dužnosnici prosvjednike su okarakterizirali kao “bande” koje su pljačkale, palile zgrade i razbijale izloge tijekom noćnog pohoda po gradu a policija je uhitila 27 osoba. Dužnosnici su ocijenili kako su sukobi u ponedjeljak bili najnasilniji u SAD-u od prošle godine kada su se u Fergusonu u Missouriju sukobili stanovnici s policijom zbog ubojstva crnog mladića koje je počinio bijeli policajac.

Guverner Marylanda proglasio je u tom gradu izvanredno stanje, poslao nacionalnu gardu i uveden je policijski sat. Škole su u utorak u Baltimoreu zatvorene, reduciran je gradski promet i dio poslovnih subjekata bit će zatvoren.Na pogrebu su u ponedjeljak govornici pred 2.500 okupljenih u baptističkoj crkvi New Shiloh podsjetili kako svijet pozorno prati hoće li pravda biti zadovoljena za 25-godišnjeg Freddieja Graya, koji je umro 19. travnja od posljedica ozljede kralježnice koju su mu nanijeli policajci pošto su ga uhitili. (Agencije)