Izvanredne mjere ECB-a bile su potrebne

ECB
 Izvanredne mjere Europske središnje banke (ECB) bile su potrebne da bi se poduprlo gospodarstvo eurozone, unatoč različitim mišljenjima o detaljima, izjavio je predsjednik njemačke središnje banke Jens Weidmann.

Komentirajući program kupnje imovine koji provodi Europska središnja banka (ECB) kako bi poduprla gospodarstvo i inflaciju, Weidmann je za tjednik Die Zeit kazao da su u vrijeme krize nužne opsežne i izvanredne političke mjere. “I središnje banke moraju dati doprinos stabilizaciji gospodarstva u kriznim vremenima”, dodao je šef Bundesbanka, napominjući ipak da je “važno također izaći iz kriznog mehanizma čim gospodarstvo ponovo počne rasti”.

Weidmann je istupio samo dan nakon što je njemački ustavni sud de facto dao ECB-u rok od tri mjeseca da dokaže opravdanost programa, inzistirajući na načelu razmjernosti mjera s efektima ekonomske i fiskalne politike.

Bundesbank će morati preuzeti glavnu ulogu u nastojanjima da se njemačke vlasti uvjeri da ECB nije prekoračio ovlasti kako se ne bi dovela u pitanje neovisnost središnje monetarne institucije eurozone, kazala su za Reuters tri dobro upućena izvora.

Preuzme li je ECB i izravno odgovori na presudu njemačkog ustavnog suda, to će de facto značiti da prihvaća njemačku jurisdikciju a time bi se stvorio dojam da mu za kreiranje politike treba dozvola Njemačke, kazali su izvori izravno uključeni u razgovore dužnosnika.

To pak znači da će uloga vjerojatno zapasti Bundesbank i njezina predsjednika Jensa Weidmanna koji bi o toj temi trebali razgovarati s njemačkom vladom i s parlamentom. Ustavni sud smatra da su obje političke institucije trebale osporiti ECB-ov program kupnje imovine. “Smatramo da to trebaju rješavati sud, Bundesbank, vlada i Bundestag”, kazao je jedan izvor nakon sastanka ECB-ova upravnog vijeća na kojem se u utorak navečer razgovaralo o odluci njemačkog suda.

Iz ECB-a i Bundesbanka nisu željeli komentirati te navode. Iz njemačke su vlade tek poručili da su svjesni svojih obveza prema europskoj integraciji i da će pravovremeno ispoštovati odluku suda.

You may also like