Izricanje presude Bosniću odgođeno za četvrtak

Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je odgodio izricanje presude u procesu koji se vodi protiv Huseina Bilala Bosnića iz Bužima zbog poticanje na terorizam i novačenje pripadnika terorističke organizacije Islamska država (IS).

Izricanje nepravomoćne presude sada je najavljeno za 5. studenog a razlozi za odgodu nisu navedeni. Bosniću je suđeno po optužnici koja ga tereti da je kao vođa zajednice radikalnih islamista-selefija koja djeluje izvan struktura Islamske zajednice u BiH poticao svoje sljedbenike na odlazak na ratišta u Siriji i Iraku kako bi se tamo borili u redovima IS-a. Tijekom suđenja Tužiteljstvo BiH koje je za Bosnića tražilo maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora predstavilo je dokaze kako je boreći se u redovima IS-a upravo na Bosnićev poticaj poginulo najmanje šest muškaraca iz BiH.

O utjecaju kojega je imao Bosnić svjedočili su roditelji poginulih iznoseći ocjene kako je on svojim istupima uspio izmijeniti ponašanje njihove djece koja su potpuno promijenila dotadašnji pogled na život.  Bosnić je tijekom suđenja odbacivao sve navode optužnice tvrdeći kako nikoga nije poticao na suradnju s IS-om. Bosnić je u pritvoru od rujna 2014. kada je uhićen zajedno s većom skupinom svojih sljedbenika u operaciji pod kodnim nazvom “Damask”. Ta je akcija bila usmjerena na razbijanje mreže za koju se smatralo kako pruža izravnu potporu terorističkim akcijama Islamske države.

Početkom listopada Sud BiH osudio je na zatvorske kazne četvoricu državljana te zemlje zbog veza sa IS-om. Nevad Hušidić i Merim Keserović osuđeni su na po godinu dana zatvora zbog pokušaja da se pridruže IS-u a Husein Erdić koji je organizirao njihov odlazak u Siriju odnosno Irak osuđen je na tri i pol godine zatvora. Četvrti osuđeni je Midhat Trako koji je osigurao novac za zrakoplovne karte od Sarajeva do Istanbula i on je za to dobio godinu i pol zatvora.

You may also like