Izraelskom vojniku 18 mjeseci zatvora za ubojstvo palestinskog napadača

Mladi izraelski vojnik Elor Azaria osuđen je u utorak na 18 mjeseci zatvora zbog ubojstva Palestinca koji je ranjen ležao na tlu nakon okršaja na kontrolnom vojnom punktu na Zapadnoj obali.

Azaria je također osuđen na jednogodišnju uvjetnu kaznu, nakon odsluženja zatvorske kazne, prenosi dnevni list Ha’aretz. Tužitelji su tražili kaznu zatvora od tri do pet godina, dok je obrana najavila žalbu na presudu.

Azaria je proglašen krivim za smrt 21-godišnjeg Fataha al-Sharifa koji je ležao na tlu nakon što je prošle godine u ožujku zajedno s drugim Palestincem  hladnim oružjem nasrnuo na izraelske vojnike i jednog ranio. Incidenet je snimio aktivist izraelske udruge za ljudska prava B’Tselem, a na snimci se vidi kako je Azaria naciljao i ustrijelio ranjenog Palestinca.

Azaria, također 21-godišnjak i vojni bolnički tehničar, na suđenju je tvrdio da je bio uvjeren da je al-Sharif imao eksplozivni pojas.

Taj je slučaj podijelio Izrael u kojoj je vojni rok obvezan i za muškarce i žene, a sve više je pitanja oko pravila borbenog djelovanja zbog moguće sigurnosne prijetnje od strane Palestinaca. Pristaše Azarie su prosvjedovali ispred suda zbog osuđujuće presude, dok je Yariv Oppenheimer, bivši direktor izraelske kampanje “Mir sada”, kazao da je presuda preblaga i stoga sramotna te da su od toga sramotniji pozivi političara za pomilovanjem osobe koja je “teroristu pucala u glavu jer mu se tako prohtjelo”.

You may also like

0 comments