Home TribinaAnalize Izraelski odgovor Iranu neutralizirao rast zaliha u SAD-u

Izraelski odgovor Iranu neutralizirao rast zaliha u SAD-u

by Ivan Brodić

Analiza

Izrael je odgovorio Iranu napadom koji je došao nakon manje od sedam dana od iranskog napada na Izrael dronovima, što budi strahove od eskalacije sukoba na Bliskom istoku, reklo je dvoje američkih čelnika za Bloomberg. Eksplozija se čula rano u petak u iranskom gradu Isfahanu, izvijestila je agencija Fars. Agencija također tvrdi da su nuklearna postrojenja potpuno sigurna.

Iz Farsa kažu da su nepoznati detalji o napadu na Isfahan, ali se vjeruje da je upravo iz tog grada došao najveći broj dronova poslanih na Izrael 13 travnja.

Kako je za Bloomberg rekao anonimni izvor, izraelski čelnici su u četvrtak rekli da Izrael planira odgovoriti na napad Irana u sljedećih dan ili dva. Čelnici SAD-a nisu odgovorili na Bloombergov upit.

Nakon izvještaja, cijena nafte skočila je na više od 90 dolara po barelu, a cijena zlata prešla 2.400 dolara po unci. Prinos na američke državne obveznice s dospijećem za 10 godina porastao je 11 baznih bodova, a dolarski indeks najviši je od studenog.

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje. Na londonskom je tržištu cijena iznosila je 87,39 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,73 dolara, a na američkom se barelom trgovalo po 82,95 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,67 dolara.

Tržišta su u srijedu poljuljali snažan rast zaliha u SAD-u na pragu ljetne sezone vožnje i naznake posustajanja potražnje. Komercijalne zalihe nafte porasle su u prošlom tjednu za 2,7 milijuna barela, pokazali su vladini podaci, gotovo dvostruko snažnije no što su analitičari bili očekivali.

Uteg cijenama bila je i procjena analitičara JP Morgana u bilješci objavljenoj u utorak da je svjetska potrošnja nafte od početka travnja slabija za 200.000 barela dnevno no što se očekivalo i iznosila je u prosjeku 101 milijun barela dnevno.

Related Posts