Izraelska vlada odobrila je u ponedjeljak sporazum s američko-izraelskim konzorcijem, koji će omogućiti razvoj velikog polja prirodnog plina Levijatan u Sredozemnom moru. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjeruje da će kontroverzni sporazum, postignut prošlog tjedna, donijeti Izraelu desetke milijardi eura u narednim godinama od razvoja Levijatana i dva manja polja. Potrebno je još odobrenje parlamenta – Knesseta.

Netanyahu je apelirao na ministre da usvoje odluku velikom većinom i 17 ih je glasalo za, a jedan je bio protiv. “Taj proces sada neće stati. Plin koji će se vaditi sa dna mora stići će do izraelskih građana, izraelske industrije i izraelske ekonomije, na korist građana Izraela”,rekao je Netanyahu. Nakon čitavih tjedana pregovora o početnom prijedlogu vlade u lipnju, postignut je sporazum da kompanija Noble Energy, sa sjedištem u Teksasu i izraelska Grupa Delek zadrže vlasništvo nad najvećim poljem Levijatan, a prodaju ono što posjeduju u drugom velikom polju Tamar, piše Al Jazeera Balkans.

Netanyahu je odlučno težio sporazumu za razvoj jednog od najvećeg nalazišta plina na dnu mora, otkrivenog u posljednjem desetljeću. Kritičari tog plana kažu da je Vlada udovoljila većini zahtjeva konzorcija i ostavila joj previše kontrole nad većinom izraelskih rezervi plina.Izrael je od zemlje koja je bila zavisna od energije, postala zemlja potencijalni izvoznik i trenutno dobiva svoj plin za struju iz Tamara, koji je počeo proizvodnju 2013. godine, navodi Reuters. Levijatan, čije se rezerve procjenjuju na 622 milijarde kubnih metara, trebao bi početi s proizvodnjom 2018. ili 2019. godine i očekuje se da će snabdijevati plinom, u vrijednosti od milijarde dolara Egipat i Jordan, uz snabdijevanje Izraela. Jedina izmjena početnog plana je da će cijene plina u novom sporazumu biti niža, dok će se kompanije obavezati da investiraju 1,5 milijardi dolara u razvoj Levijatana u naredne dvije godine.

Related Posts