Home EnergetikaOBNOVLJIVI IZVORI Izraelska solarna TE Ashalim jedna od najvećih

Izraelska solarna TE Ashalim jedna od najvećih

by admin

Solarna termalna elektrana Ashalim Plot-B kapaciteta 121 megavata trebala bi nakon njezinog dovršetka 2017. opskrbljivati izraelsku elektroenergetsku mrežu s 320 gigavat sati električne energije.

Troškovi se procjenjuju na više od 3 milijarde izraelskih šekela (691 milijun eura) od čega je 80 posto osigurao sindikat izraelskih banka na čelu s Bank Hapoalim te Europska investicijska banka.

Ashalim Plot B dio je solarnog kompleksa Ashalim koji se sastoji od dvije solarne termoelektrane i jedne fotonaponske elektrane. Očekuje se da će cijeli kompleks Ashalim imati snagu od gotovo 300 megavata, što je oko 2 posto ukupnog izraelskog kapaciteta za proizvodnju električne energije. To će pomoći državi da ispuni svoje obećanje da će do 2020 proizvoditi 10 posto električne energije iz obnovljivih izvora.

Nova elektrana koristi inovativnu tehnologiju solarnih tornjeva te je u opremu uključen 240 metara visok solarni toranj koji će se nalaziti usred polja veličine 3,15 četvornih kilometara koje je prekriveno s više od 50.000 ogledala koja prate kretanje Sunca, s ukupnom površinom od preko milijun četvornih metara.

Osim proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ovim projektom ostvarit će se cilj poticanja gospodarstva regije Negev. Elektrana će zaposliti oko tisuću inženjera, tehničara, građevinskih radnika i kooperanata.

Related Posts