Izrael započeo s gradnjom cestovnih barikada

Izrael je u srijedu počeo postavljati cestovne barikade s nadzornim točkama u palestinskim četvrtima u istočnom Jeruzalemu i razmještati vojnike širom zemlje kako bi se suprotstavio valu palestinskih napada nožem. U posljednjem incidentu jedan je Palestinac pokušao nožem ubosti pripadnika milicije na ulazu u stari grad Jeruzalem, pri čemu je ubijen, rekla je jedna policajka.

Palestinski dužnosnici osudili su te mjere – najstrože u području Jeruzalema od palestinskog ustanka prije deset godina – kao kolektivnu kaznu. Izraelsko ponašanje osudila je i jordanska vlada. “Vlada je ponovno snažno osudila sve protuzakonite izraelske mjere na okupiranim palestinskim područjima, uključujući kolonizaciju i pokušaje izmjene postojećeg stanja u svetom gradu (Jeruzalemu)”, objavila je jordanska novinska agencija Petra.

Izrael, koji je 1994. potpisao mirovni sporazum s Jordanom, priznaje toj zemlji ulogu čuvara Platoa džamija, koji se izdiže iznad starog Jeruzalema i česti je uzrok napetosti između židova i Palestinaca.

Već dva tjedna traju pojačani sukobi u Izraelu i na palestinskim teritorijima, djelomično potaknuti muslimanskim nezadovoljstvom zbog posjeta Izraelaca Platou džamija u jeruzalemskom Starom gradu i posebno džamiji al-Aksi. U tim je sukobima poginulo najmanje šest Izraelaca i najmanje 27 Palestinaca, među kojima osmero djece i devetero napadača.
Glavne palestinske skupine, uključujući Fatah i Hamas, u utorak su proglasile “Dan bijesa” u Gazi, istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, a čelnici izraelskih Arapa pozvali su na prosvjede.
Strahuje se da bi novi val sukoba mogao potaknuti novu palestinsku Intifadu.

You may also like