Izrael započeo operaciju u Libanonu

Izraelska vojska je priopćila da je otkrila podzemne tunele libanonskog Hezbollaha na izraelskom teritoriju i da je u utorak počela operaciju na granici kako bi ih uništila.
Operacija “Sjeverni štit” je zadnji događaj u sukobu Izraela i proiranske skupine, velikog neprijatelja izraelske države, s obje strane Plave crte koja označuje libanonsko-izraelsku granicu. Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Jonathan Conricus rekao je novinarima da su na izraelskoj strani otkriveni Hezbollahovi “tuneli za napade” ali nije naveo njihov broj.

Tuneli nisu operativni i nisu “neposredna prijetnja” za stanovništvo na sjeveru Izraela, rekao je. “Operaciju Sjeverni štit smo poveli kako bismo otkrili i uklonili prijetnju tunela za napade terorističke organizacije Hezbollaha koji ispod granice vode iz Libanona u Izrael”, dodao je.

Vojska djeluje samo na izraelskoj strani, napomenuo je. “Djelovanje Hezbollaha smatramo očitim kršenjem izraelskog suvereniteta i to još jednom svjedoči o Hezbollahovu potpunom nepoštovanju rezolucija Ujedinjenih naroda”, rekao je.

Nakon različitih sukoba, Izrael i Libanon su načelno u ratu, ali je na granici od 2006. bilo razmjerno mirno. Početak operacije “Sjeverni štit” događa se dan nakon susreta Netanyahua i američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Bruxellesu koji nije bio najavljen. Informacija o njemu je objavljena tek u ponedjeljak.

You may also like

0 comments