Izrael žali zbogrušenja izraelskog zrakoplova

Izrael je u utorak izrazio žaljenje zbog pogibije petnaestero članova posade ruskog vojnog zrakoplova koji je greškom srušila sirijska protuzračna obrana ciljajući izraelske zrakoplove, ali krivnju prebacuje na sirijski režim i njegove saveznike.
Add content here
Izraelska vojska je također u priopćenju zanijekala da su se njezini zrakoplovi, koji su tada bili u akciji u Siriji, poslužili ruskim zrakoplovom kao štitom kako bi izbjegli sirijsku vatru, kako tvrde ruski dužnosnici.

U priopćenju koje je prva javna reakcija Izraela na taj događaj koji se dogodio u ponedjeljak navečer, izraelska vojska tvrdi da su njezini zrakoplovi napali sirijsku vojnu metu odakle se isporučivalo sustave za proizvodnju snajperskih puški šijitskom Hezbolahu u Libanonu na račun Irana.

Iran i Hezbolah su uz Rusiju glavni saveznici sirijskog režima. “Izrael izražava žaljenje zbog pogibije posade ruskog zrakoplova koji je noćas srušila sirijska protuzračna obrana”, objavila je izraelska vojska.

“Izrael smatra da je Asadov režim, čija je vojska srušila ruski zrakoplov, u cijelosti odgovoran za taj incident”, dodala je. Umirovljeni francuski general Jean-Paul Palomeros, bivši zapovjednik glavnog stožera francuskog ratnog zrakoplovstva, kazao je za France Presse kako smatra da je za pad ruskog zrakoplova kriva pogreška u komunikaciji između dvoje saveznika i ne vjeruje da se izraelski zrakoplov “zakamuflirao” u njegov radarski signal kako tvrdi Moskva.

Ruski zastupnici su u utorak glasovanjem prihvatili zakon koji predviđa do godinu dana zatvora za glasila i fizičke osobe koji ne žele povući ili demantirati informaciju koju sud ocijeni lažnom.

Na temelju nove inačice članka 315 Kaznenog zakona, prekršitelji koji odbiju povući ili demantirati “lažne informacije” koje takvima ocijeni sud, bit će kažnjeni novčano (630 eura) i zatvorom do godinu dana.

Tekst koji je objavljen na mrežnoj stranici pravo.ru odnosi se na fizičke i na pravne osobe te na korisnike društvenih mreža.

O nacrtu zakona koji su zastupnici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, prihvatili u drugom čitanju, a očekuje ih i treće, glasovat će i senatori, što je u načelu formalnost, nakon čega ide na potpis predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kako navodi nevladina organizacija Agora koja okuplja odvjetnike i stručnjake za ljudska prava, u 2017. u Rusiji su 43 osobe osuđene zbog objava na internetu, a lani su osuđene 32. “Prođe li, ovaj novi zakon će biti još jedna ofenziva na slobodu govora u Rusiji”, rekla je za AFP odvjetnica Agore, Irina Hrunova.

“On zacijelo cilja na Navaljnog (bloger i najveći protivnik Kremlja, Aleksej) i njegove objave o korupciji u vrhu vlasti”, dodaje odvjetnica.

Oporbeni aktivisti u Rusiji već godinama upozoravaju da Kremlj želi staviti pod kontrolu društvene mreže, jedan od posljednjih prostora u kojemu su kritičari vlasti dosad bili pošteđeni progona.

Rusija je priopćila u utorak da je sirijska vojska nenamjerno srušila ruski vojni zrakoplov nad Sirijom, ali je za taj incident okrivila Izrael i zaprijetila mu osvetom, javljaju ruske novinske agencije. Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo kako je ruski vojni zrakoplov Il-20 s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kada su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi. Nakon toga je objavilo da je avion srušilo sirijsko protuzračno topništvo u tzv. prijateljskoj vatri.

Međutim, ministarstvo smatra da je za to odgovoran Izrael jer su u vrijeme incidenta izraelski borbeni zrakoplovi provodili zračne udare na sirijske ciljeve i dali su Moskvi samo jednominutno upozorenje, što nije bilo dovoljno vremena da ruski avion odleti na sigurno.

Ministarstvo je optužilo izraelske vojne zrakoplove da su namjerno stvorili “opasnu” situaciju nad sirijskim gradom Latakiom, koji se nalazi u blizini ruske vojne baze Hmejmim gdje se Il-20 spremao sletjeti, izvijestila je RIA.

Petnaest ruskih vojnika je poginulo zbog, kako navodi ministarstvo, “neodgovornih akcija Izraela”, prenosi Interfax. “To nikako nije u duhu rusko-izraelskog partnerstva”, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov. “Zadržavamo pravo da kao odgovor poduzmemo proporcionalne mjere”, kazao je.

On je nazvao izraelske vojne akcije neprijateljskima i činom provokacije. U vrijeme nestanka letjelice, sirijski grad Latakia, koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se zrakoplov vraćao, bio je pod napadom “neprijateljskih raketa”, pa je odgovoreno protuzračnim topništvom, prenijeli su sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u bazu Hmejmim kada je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara. Zrakoplov se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale.

You may also like

0 comments